Kirjaudu PinnariinJos et ole aiemmin kirjautunut Pinnariin, sinun pitää ensin rekisteröityä. Pinnarin käyttäjiksi voivat rekisteröityä vain Bongariliiton jäsenet. Jos kuulut Lintutiedotukseen, kirjoita rekisteröitymislomakkeelle sama käyttäjätunnus.kontiki_banneri_romania_2019

FennicaBongariliittover2

Lintutiedotuksen ilmoitusohjeet

3. Viestin lähetys

Lähettäminen


Viestit lähetetään gsm-puhelimella tekstiviestinä numeroon 040-5079621. (Soneran liittymistä on mahdollista lähettää viestit myös lyhytnumeroon 173024, joka on kuitenkin osoittautunut käytössä epävarmemmaksi.)

 

Viestejä voidaan syöttää myös sovelluksen sivuilta valitsemalla laji tai kirjoittamalla teksti samaan muotoon kuin tekstiviestikin. Ilmoitusvelvollisuuden alaiset lajit tulee kuitenkin ilmoittaa aina heti, joten niiden ilmoittamiseen www-selain sopii usein huonommin kuin tekstiviesti. Tekstiviestiin mahtuu vapaata tekstiä 140 merkkiä, koska 20 merkkiä menee lajin, kunnan ja lähettäjän ilmoittamiseen. Omaa havaintoilmoitusta voi myös muokata jälkikäteen www-selaimella. Myös ryhmän ylläpitäjä voi muokata ryhmän havaintoja. Aiemmin tallennettua viestiä muokattaessa siitä ei lähde hälyjä muutoksia tallennettaessa.

 

Toistaiseksi pitkissä viesteissä jokainen osa joudutaan lähettämään erillisenä eli aloittamaan viestitunnisteella, lajilla ja kunnalla. Ylipitkiä (=yli 160 merkin) viestejä EI SAA lähettää, vaikka se olisikin puhelintekniikan puolesta mahdollista, koska järjestelmä ei pysty käsittelemään niitä. Varmuuden vuoksi kannattaa puhelimesta laittaa pitkien viestien lähetys pois päältä. Lähetettäessä tekstiviestiä pitää lisäksi ottaa huomioon, että järjestelmä lisää käyttäjätunnuksen ja /-merkin viestien perään (vastaavasti H tai HP jää pois), eli viestin toimiva maksimipituus on havaintoviesteissä 156 ja päivitysviesteissä 157 merkkiä.

 

Tekstiviestillä lähetettäessä järjestelmä lähettää lähettäjälle tallennus-kuittauksen, kun havainto on mennyt onnistuneesti järjestelmään. Www-selaimella syötettäessä havainnon syötön onnistuminen ilmoitetaan sivulla.

 

Bongariliitto maksaa jokaisen asiallisen, oikean muotoisen ilmoitusviestin, joka hyvitetään lähettäjän SMS-viestitilille (käyttäjä saa yhden tekstiviestin / tekstiviestillä ilmoitettu havainto). Bongariliitto maksaa nämä viestit Santa Margaritalle kuukausimaksun yhteydessä. Mikäli ilmoituksia tehnyt jäsen ei käytä tekstiviestihälytystä, voidaan ilmoituskorvaukset hyvittää pyynnöstä rahana.

Viestin rakenne


Järjestelmään lähetettävä tekstiviesti on muotoa:


H LAJI KUNTA KLO* VAPAA_TEKSTI

tai

HP LAJI KUNTA KLO* VAPAA_TEKSTI

(* klo ei pakollinen)


H on Havaintoviestin tunniste (pakollinen, koska ilmoitusnumeroa käytetään muihinkin tarkoituksiin).

P lisänä tarkoittaa Päivitys-tietoa, eli aiemmin ilmoitetun havainnon tilannetietoa (päivitysviestit alkavat siis HP). Päivitysten erottelu on tärkeää, jotta voidaan minimoida tekstiviestikustannukset. Jos tämä HP tai H tunnus unohtuu, viesti ei mene järjestelmään, vaan järjestelmä antaa epähavainnollisen ’palvelu ei käytössä’ -viestin. Tämä johtuu siitä, että näitä lyhytnumeroita käytettäessä palvelu valitaan tällä ensimmäisellä avainsanalla.


Kaikissa väleissä tulee käyttää välilyöntiä eikä esim. pilkkua. Pilkut aiheuttavat virheen, jolloin viesti menee korjattavaksi ylläpidolle.


LAJI voidaan ilmoittaa joko suomenkielisellä nimellä tai tieteellisen nimen 3+3 merkin lyhenteenä (listan mukaiset lyhenteet). Kolmen merkin osia ei eroteta, vaan ne kirjoitetaan yhteen, siis STRORI ei STR ORI. Suomenkielinen nimi ja tiet. lyhenne toimivat aina viestien lähetyksessä riippumatta siitä kummalla nimeämistavalla vastaanottaa viestit.


Järjestelmässä on muutamia lajin tyyppisesti käyttäytyviä erikoistunnuksia:

UUSI – uusi laji maalle
MUUTTO – ajankohtainen muuttotieto
YHT – yhteenveto
TIED – tiedote


Maalle uusi laji ilmoitetaan tunnuksella UUSI, joka on ryhmitelty SUURHARVINAISUUDEKSI. Uudesta lajista mainitaan aina tieteellinen nimi ja mahdollisesti myös suomenkielinen nimi, esim. "H UUSI helsin kauppatori larus delawarensis rengasnokkalokki nyt klo 1030..."


Muuttotilanteet (esim. muuton käynnistyminen tai voimakas käynnissä oleva muutto) ilmoitetaan lajina MUUTTO. Muutto-tunnus ei kuulu mihinkään harvinaisuusluokkaan, vaan ilmoituksen saavat itselleen lajihälytykset MUUTTO-lajista valinneet.


Jälkikäteen ilmoitetut muuttoyhteenvedot (esim. Porkkalan arktika tänään klo 6-12…) voi lähettää järjestelmään lajitunnuksella YHT. Tällä tunnuksella voidaan laittaa myös muita yhteenvetoja esim. paikallisista linnuista. Koska yhteenvedot eivät yleensä ole aikakriittisiä, niiden lähettämistä tulee välttää klo 22-8 välillä.


Tiedotteet lähetetään lajitunnuksella TIED. Nämä ovat yleisiä tiedotuksia, bongauskohtaiset tiedotteet lähetetään tietenkin kyseisen lajin tunnuksella.


KUNTA ilmoitetaan kuusikirjaimisella lyhenteellä. Lyhenne on lähes kaikissa tapauksissa kunnan nimen kuusi ensimmäistä kirjainta (jos alle kuusi kirjainta, niin kunnan nimi). Poikkeavista kunnista (joilla 6 ensimmäistä kirjainta ei ole yksikäsitteinen, esim. Kangaslampi, Kangasniemi ja Kangasala) on lista ilmoitusohjeen liitteenä. Mikäli tila sallii, voi ilmoitettaessa käyttää myös kunnan koko nimeä.


Järjestelmään voidaan syöttää myös naapurimaiden havaintoja, jolloin kuntatunnuksen paikalla käytetään kyseisten maiden lyhenteitä jotka ovat:

EST – Viro
SWE – Ruotsi
NOR – Norja
RUS – Venäjä


Näissä ei voi käyttää maan nimeä, koska Ruotsi menisi sekaisin Ruotsinpyhtään lyhenteen kanssa.


KELLONAIKA ei ole pakollinen. Sitä kannattaa käyttää, jos kyse on vanhemmasta havainnosta ja laji ei ole enää bongattavissa. Syötettäessä yli 2h vanha aika havainnosta ei lähde tekstiviestihälytyksiä. Huomattava on, että tekstiviestit saattavat viivästyä, jos vastaanottajan puhelin ei ole kentässä, joten kellonaika olisi hyvä mainita viestissä kuitenkin. Aika annetaan muodossa TTMM eli esimerkiksi puoli kaksi iltapäivällä on 1330. Päivämäärää ei voi antaa, joten tekstiviestillä voidaan syöttää vain alle 24h vanha aika (lähetettäessä yli 24h vanhoja havaintoja tekstiviestinä kannattaa syöttää yli 2h vanha aika, esim. 0000). Vanhemman päivämäärän voi antaa vain syötettäessä havainto www-selaimella 'valitsemalla laji' -toiminnon kautta. Tekstiviestillä syötettyyn havaintoon voidaan myös jälkikäteen korjata oikea aika ja päivämäärä 'muokkaa havaintoa' -toiminnolla.


VAPAA_TEKSTIIN kirjoitetaan ajo-ohjeet ja lisätiedot linnusta. Koska käytettävissä on yhteensä vain 160 merkkiä (kunta ja lähettäjä syövät 20 merkkiä, joten vapaata tekstiä voi olla max. 140 merkkiä), pyri käyttämään nasevaa ilmausta ja näiden ohjeiden lopussa määriteltyjä lyhenteitä. Tekstiviestien lähtemisen jälkeen voi www-selaimella webissä täydentää tekstin pidemmäksi 'muokkaa havaintoa' -toimintoa käyttäen.


Järjestelmä tunnistaa viestin lähettäjän gsm-numeron tai nettikirjautumisen perusteella ja liittää viestiin automaattisesti kauttaviivan (/) ja ilmoittajan käyttäjätunnuksen (esim. norjy, piiju, foran, ohtmi). Sitä EI siis tarvitse eikä pidä itse kirjoittaa viestiin!

Viestejä voi lähettää vain GSM-liittymistä, jotka on kirjattu järjestelmään käyttäjien henkilötiedoissa. Siispä on tärkeää, että juuri sen liittymän numero, mistä viestejä aiotaan lähettää, on annettu henkilötietosivulla.


Tekstiviestien maksimipituudet:

• Yleensä tekstiviestillä lähetettäessä 160 (Ei pitkiä viestejä)

Tekstiviestillä tai www-selaimella kirjoittamalla viesti:

• H-viesti tekstinä 156 (H jää alusta, käyttäjätunnus loppuun)
• HP-viesti tekstinä 157 (HP jää alusta, käyttäjätunnus loppuun)

Www-selaimella 'Valitsemalla laji'

• 140 (vapaa teksti ikkunassa, kiinteät kentät yht. 20 merkkiä)


Tulosta sivu