Kirjaudu PinnariinJos et ole aiemmin kirjautunut Pinnariin, sinun pitää ensin rekisteröityä. Pinnarin käyttäjiksi voivat rekisteröityä vain Bongariliiton jäsenet. Jos kuulut Lintutiedotukseen, kirjoita rekisteröitymislomakkeelle sama käyttäjätunnus.kontiki_banneri_puola_2018

FennicaBongariliittover2

Uutisia WP:ltä ja vähän maailmaltakin vuonna 2018


IOC on täällä


Bongariliitto alkaa 1.1. 2018 seurata Maailman ja WP:n pinnoissa IOC:n lajilistaa (http://www.worldbirdnames.org/). Tämän johdosta Pinnaria päivitetään tätä lajilistaa vastaavaksi. Nyt jo päivitetään WP:n lajilista ja Maailman listaa aletaan päivittää heti, kun saamme BirdLife Suomen nimistötoimikunnalta heidän viimeistelyä vaille valmiiksi saamansa suomenkieliset nimet Maailman lajeille.


Suomen lajilistasta päättää RK ja mielenkiinnolla odotetaan ja tietysti kovasti toivotaan, että Suomen lajilistallakin alettaisiin seurata IOC:ta, jotta pinnalistojen ylläpito olisi mahdollisimman yksinkertaista. Tähän astihan Suomen ja WP:n osalta on seurattu AERC:n lajilistaa ja Maailman pinnojen osalta Howard & Moorea, mutta näistä AERC vaikuttaa kokonaan lopettaneen toimintansa ja Howard & Moore on päivittynyt erittäin hitaalla aikataululla verrattuna erittäin aktiiviseen IOC:hen.


Mainittakoon vielä, että osalle lajeista ei vielä ole suomenkielistä nimeä sillä BirdLifen nimistökomitean päivityskään ei vielä tuo uusia nimiä kaikille lajeille, sillä nimistötoimikunnan nimet on annettu Howard & Mooren mukaan. Mutta nimistötoimikunta on luvannut nimetä nämä WP:n alueella tavattavat lajit vielä talven aikana, jolloin nimet tietysti päivitetään heti Pinnariin. Vaikka osalla näistä nyt nimeämättömistä lajeista on jo osin vakiintuneitakin suomenkielisiä nimiä, ei näitä ole syytä nyt Pinnariin kirjata, mikäli nimistötoimikunta nimeääkin nimen eri tavalla. Tästä seuraisi taas ongelmia – ihan kuin niitä ei rivibongarille olisi tarpeeksi jo näiden eri listojen ja uusien nimien opettelun myötä ;-)


WP-lajilistan päivityksen myötä on muutoksia tullut seuraaviin lajeihin:


Metsähanhi splitattu kahdeksi lajiksi taigametsähanheksi (Anser fabalis) Taiga Bean Goose ja tundrametsähanheksi (Anser serrirostris) Tundra Bean Goose.


Kapverdenviistäjä on splitattu kahdeksi lajiksi (Pterodroma feae) Fea’s Petrel sekä (Pterodroma deserta) Desertas Petrel (ei vielä suomenkielistä nimeä).


Keltanokkaliitäjä on splitattu kahdeksi lajiksi makaronesianliitäjä (Calonectris borealis) Cory’s Shearwater ja välimerenliitäjä (Calonectris diomedea) Scopoli’s Shearwater.


Kääpiöliitäjä on splitattu kahdeksi lajiksi (Puffinus baroli) Barolo’s Shearwater ja (Puffinus boydi) Boyd’s Shearwater (ei vielä suomenkielisiä nimiä).


Tropiikkiliitäjä on splitattu kahdeksi lajiksi (Puffinus bailloni) ja (Puffinus persicus) Persian Shearwater (ei vielä suomenkielistä nimeä).


Madeirankeiju on splitattu kolmeksi lajiksi (Oceanodroma castro) Band-rumped Storm Petrel, azorienkeiju (Oceanodroma monteiroi) Monteiro’s Storm Petrel sekä (Oceanodroma jabejabe) Cape Verde Storm Petrel (ei vielä suomenkielistä nimeä).


Haarahaukka on splitattu kahdeksi lajiksi (Milvus migrans) Black Kite ja (Milvus aegyptius) Yellow-billed Kite (ei vielä suomenkielistä nimeä).


Sinisuohaukka on splitattu kahdeksi lajiksi (Circus cyaneus) Hen Harrier ja (Circus hudsonius) Northern Harrier (ei vielä suomenkielistä nimeä).


Hiirihaukka on splitattu kahdeksi lajiksi (Buteo buteo) Common Buzzard ja (Buteo bannermani) Cape Verde Buzzard (ei vielä suomenkielistä nimeä).


Sulttaanikana on splitattu kolmeksi lajiksi (Porphyrio porphyrio) Western Swamphen, (Porphyrio madagascariensis) African Swamphen ja (Porphyrio poliocephalus) Grey-headed Swamphen (ei vielä suomenkielisiä nimiä).


Eskimolokki (Larus thayeri) Thayer’s Gull on lumpattu grönlanninlokkiin ja poistuu näin ollen WP-lajilistalta.


Pikkutiira on splitattu kahdeksi lajiksi (Sternula albifrons) Little Tern ja amerikanpikkutiira (Sternula antillarum) LeastTern.


Kyläpöllönen on splitattu kahdeksi lajiksi (Otus scops) Eurasian Scops Owl ja (Otus cyprius) Cyprus Scops Owl (ei vielä suomenkielistä nimeä).


Vihertikka on splitattu kahdeksi lajiksi (Picus viridis) European Green Woodpecker ja (Picus sharpei) Iberian Green Woodpecker (ei vielä suomenkielistä nimeä).


Pikkukiuru on splitattu kahdeksi lajiksi (Calandrella rufescens) Lesser Short-toed Lark ja mongolianhietakiuru (Calandrella cheelensis) Asian Short-toed Lark.


Töyhtökiuru on splitattu kahdeksi lajiksi (Galerida cristata) Crested Lark ja (Galerida macrorhyncha) Maghreb Lark (ei vielä suomenkielistä nimeä).


Keltavästäräkki on splitattu kahdeksi lajiksi (Motacilla flava) Western Yellow Wagtail ja aasiankeltavästäräkki (Motacilla tschutschensis) Eastern Yellow Wagtail.


Sepeltasku on splitattu kahdeksi lajiksi (Saxicola maurus) Siberian Stonechat ja (Saxicola stejnegeri) Stejneger’s Stonechat (ei vielä suomenkielistä nimeä).


Rytikerttunen on splitattu kahdeksi lajiksi (Acrocephalus scirpaceus) Eurasian Reed Warbler ja afrikanrytikerttunen (Acrocephalus baeticatus) African Reed Warbler.


Hernekerttu on splitattu kahdeksi lajiksi (Sylvia curruca) Lesser Whitethroat ja himalajanhernekerttu (Sylvia althaea) Hume’s Whitethroat.


Harmaasieppo on splitattu kahdeksi lajiksi (Muscicapa striata) Spotted Flycatcher ja (Muscicapa tyrrhenica) Mediterranean Flycatcher (ei vielä suomenkielistä nimeä).


Punapyrstölepinkäinen on splitattu kahdeksi lajiksi (Lanius isabellinus) Isabelline Shrike ja ruostepäälepinkäinen (Lanius phoenicureoides) Red-tailed Shrike.


Isolepinkäinen on splitattu kolmeksi lajiksi (Lanius excubitor) Great Grey Shrike, taigaisolepinkäinen (Lanius borealis) Northern Grey Shrike ja (Lanius pallidirostris) Steppe Grey Shrike (ei vielä suomenkielistä nimeä). (Jälkimmäistä pidetty myös etelänisolepinkäisen alalajina, mutta nyt siis saa lajistatuksen).


Varis on splitattu kahdeksi lajiksi nokivaris (Corvus corone) Carrion Crow ja varis (Corvus cornix) Hooded Crow.


Kanarianpeippo on splitattu kahdeksi lajiksi (Fringilla teydea) Tenerife Blue Chaffinch ja Gran Canary Blue Chaffinch (Fringilla polatzeki) (ei vielä suomenkielistä nimeä).


Urpiainen on splitattu kahdeksi lajiksi (Carduelis flammea) Common Redpoll ja ruskourpiainen (Carduelis cabaret) Lesser Redpoll. (Mainittakoon, että tundraurpiainen pysyy myös yhä lajina, vaikka ruotsalaiset sooloilevatkin.)


Ruususiipitulkku on splitattu kahdeksi lajiksi aasianruusutulkku (Rhodopechys sanguineus) Asian Crimson-winged Finch ja atlaksenruusutulkku (Rhodopechys alienus) African Crimson-winged Finch.


IOC-listaan siirtyminen tuo muutaman ennestään Pinnarista puuttuneen lajin:

kapinsuula (Morus capensis)afrikanmerimetso (Phalacrocorax lucidus) ja ussurinuunilintu (Phylloscopus tenellipes) ja virheellisesti listalla ollut laahustyranni on poistettu WP-lajilistalta


Ja vielä nimistötoimikunta on päivittänyt muutaman WP:llä tavatun lajin nimeä:

afrikanlauluhaukka on uudelta nimeltään lauluhaukka, kafferikiitäjä -> häätökiitäjä, ruusutimali -> ruusukekonokka, seetrikerttuli ->sypressikerttuli ja variskäki ->intianvariskäki


Nyt tulevien muutosten myötä Pinnarin Maailmanpinnalista ei tule olemaan ajan tasalla (kuten se ei tietenkään ole ollut muutenkaan, sillä siellä on seurattu vanhan painoksen Howard & Moore -listaa). Maailman lajilista tullaan kuitenkin päivittämään IOC-listan mukaiseksi mahdollisimman nopeasti.


Ja RK:han ei ole vielä tehnyt päätöstä, mitä lajilistaa Suomen lajilistan osalta tullaan tulevaisuudessa seuraamaan, joten Suomessa tavatut lajit eivät vielä tule näkymään Suomen listalla eikä näille lajeille ei voi siksi laittaa WP-listalla havaintopaikaksi Suomea. Näihin voi toki kirjoittaa päivämäärän ja paikaksi laittaa esim. WP ja Eurooppa ja sitten tarkemman paikan lisätietokenttään.

(2.1.2018/AalJa ja välikätenä KuhPe)
Tulosta sivu