Kirjaudu PinnariinJos et ole aiemmin kirjautunut Pinnariin, sinun pitää ensin rekisteröityä. Pinnarin käyttäjiksi voivat rekisteröityä vain Bongariliiton jäsenet. Jos kuulut Lintutiedotukseen, kirjoita rekisteröitymislomakkeelle sama käyttäjätunnus.kontiki_banneri_romania_2019

FennicaBongariliittover2

Uutisia WP:ltä ja muualta maailmalta 2016


Big Year WP

Ruotsalaiset Mårten Wikström, Claes Wikström ja Erik Rask yrittävät amerikkalaisen esikuvan mukaisesti Big Year WP -ennätystä vuonna 2017. Touhua voi seurata Big Year WP -sivulta. (31.12.2016/KuhPe)


Ensimmäistä kertaa WP:llä: amerikansirkkuli

12.11.2016 löytyi Ruotsin Staffanstorpista, läheltä Malmöä todellinen mega. WP:n ensimmäinen amerikansirkkuli, American Tree Sparrow (Spizella arborea). Linnusta löytyy kuva ainakin Tarsiger-teamin twitteristä twitter.com/tarsigerteam/status/797417102214828032 (12.11.2016/KuhPe)


Markku Santamaa: WP 800

Markku Santamaa rikkoi 800 WP-pinnan maagisen rajan 2.11. ensimmäisenä suomalaisena hyvin suomalaisissa olosuhteissa: räntäsateessa Helsingin Seurasaaressa, jossa bongauksen kohteena ja katkaisulajina oli Suomen ensimmäinen idänpikkusieppo (Ficedula albicilla). Bongariliitto onnittelee!


7T6Q0703www
Lippis sen kertoo: 800 WP-pinnaa on vihdoin saavutettu. Kuva: Petri Kuhno


WP:n ensimmäinen ussurinuunilintu

Taigarautiaiset eivät ole ainoita idän vieraita, joita nämä ainutlaatuiset virtaukset ovat Eurooppaan heittäneet. 21.10. löytyi Scilly-saarilta, Isosta-Britanniasta kuolleena ussurinuunilintu (Phylloscopus tenellipes). Havainto sisältää toistaiseksi Ph. borealoidesin mahdollisuuden. Mikäli lajimääritys on oikea, kyseessä on WP:n ensimmäinen havainto. Kuvia linnusta löytyy Birdguidesin sivuilta.

Lisäksi Hollannissa havaittiin samana päivänä amurinuunilintu (Phylloscopus coronatus) ja edellispäivänä Islannista saarivaltion ensimmäinen piikkipyrstökiitäjä (Hirundapus caudacutus). (21.10.2016/KuhPe)


Tero Toivanen katkaisi 700 WP-pinnaa

ToiTe rikkoi 700 WP-pinnan rajan 20.10.2016 Azorien Corvolla WP:n neljännellä Flickerillä eli kultatikalla. Toivanen on yhdeksäs suomalainen, joka on havainnut WP:n alueella 700 lajia. Bongariliitto onnittelee!


IMG_6628
700-kemut "Suomi-talolla" Kuva: Markku Santamaa


Ruotsin ensimmäinen pikkupajusirkku

Itäisen rariputken huippuhetkiä koettiin 13.10. Ruotsin Upplandissa, kun Horsstenista kompattiin maan ensimmäinen ja Euroopan seitsemäs pikkupajusirkku (Emberiza pallasi). Kuva tästä Suomeenkin kovasti odotetusta lajista löytyy mm. Vår Skådarvärldin Facebook-sivulta (13.10.2016/KuhPe)


Taigarautiainen Shetlannissa

Iso-Britannian ensimmäinen taigarautiainen (Prunella montanella) oli takuulla odotettu vieras. Lokakuun 9. laji vihdoin löytyi Shetlannista bongattavaksi saakka. Yllättävää, että tuo laji ei aiemmin ole brittien kiikariin osunut, Suomessa laji on nähty jo 13 kertaa (tänään 9.10. peräti kaksi uutta ja koko syksynä yhteensä kolme), Ruotsissa 9 kertaa ja Norjassa vain kerran (Norjasta on myös havainto Prumon/atr). Toista itäistä Prunellaa, mustakurkkurautiaista ei ole Brittein Saarilla havaittu lainkaan (9.10.2016/KuhPe)


Norjassa leppäsieppari

Kvitsøyn saarella, Norjan Rogalandissa nautiskeltiin megararista, kun 19.9. paikalta löytyi WP:n neljäs ja Norjan ensimmäinen leppäsieppari (Empidonax alnorum) havainto sisältänee toistaiseksi pajusiepparin (E. traillii) mahdollisuuden. Amerikkalaiset Empidonaxit ovat WP:llä erinomaisen harvinaisia vieraita, ja aiemmin alueella on tavattu kolme leppäsiepparia (Iso-Britannia 2010 ja 2008 ja Islanti 2003), yksi pikkusieppari (E. minimus) (Islanti 2003) sekä kaksi korpisiepparia (E. virescens) (Kent, Iso-Britannia 2015 ja Islanti 1967) (Lähde: Tarsiger) (21.9.2016 KuhPe)


Phylloscopus examinandus Norjassa?

8.9.2016 rengastettiin Norjan Traenan saaressa todennäköinen Kamchatka Leaf Warbler (Phylloscopus examinandus) (tähän hätään ei allekirjoittanut löydä suomenkielistä nimeä). Linnusta saatiin talteen rengastuksen lisäksi äänite, valokuvat sekä DNA-näyte. Lapinuunilinnusta splitatun examinanduksen tiedetään muuttavan yli10.000 km matkan, eli se on todellinen pitkän matkan muuttaja. Kyseessä olisi WP:n ensimmäinen havainto, mikäli havainto hyväksytään. Lisätietoa ja kuvia Traenan blogisivulla sekä pohdintaa Tarsigerin Facebook-sivulla (9.9.2016/KuhPe)


Purokerttuli putosi WP:n lajilistalta

La Palmalla, Kanarian saarilla 1991 havaittu purokerttuli (Louisiana Waterthrush) (Parkesia motacilla) on mennyt uusintakäsittelyyn Espanjan rariteettikomiteassa (Comité de Rarezas CR-SEO) ja todettu rantakerttuliksi (Parkesia noveboracensis). Kyseessä oli WP:n ainoa havainto, joten purokerttuli poistuu WP:n lajilistalta. Jälleen yksi uusi WP-laji esim. Corvon miehittäjien löydettäväksi ;) . Lisätietoa ja kuvia mm. Comité de Rarezas CR-SEO:n Facebook-sivulla. (11.8.2016/KuhPe)


Skånessa kuvattiin todennäköinen idänmehiläishaukka!

Ruotsissa jytisee taas vaihteeksi. Falsterbossa nähtiin ja kuvattiin ad koiras idänmehiläishaukka (Pernis ptilorhynchus) 26. kesäkuuta. Mikäli risteymän mahdollisuus voidaan poissulkea, kyseessä on läntisen Euroopan ensimmäinen havainto. Kuvia mega-Perniksestä mm. Club 300 Swedenin Facebook-sivulla. (26.6.2016/KuhPe)


Parvitolkulla hanhikorppikotkia Tanskassa

Tanskan Aalborgissa kuvattiin huikea 34 hanhikorppikotkan parvi juhannusaattona 24.6. Kuvia ja video Flemming Christensenin Facebook-sivulla. (24.6.2016/KuhPe)


Tanskassa kivikkouunilintu

Kaakosta puhaltaa. Todellinen megarari löytyi Tanskan Christiansöltä 30.5., saaressa nimittäin laulaa kivikkouunilintu (Phylloscopus griseolus). Lajin pesimäalueet ovat Afganistanista Luoteis-Kiinaan ja Mongoliaan ja talvehtimisalueet Intiassa. Kyseessä on WP:lle uusi laji. (30.5.2016/KuhPe)


Tätä kirjoittaessa 1.6. lintu on edelleen bongattavissa (1.6.2016/KuhPe)


phygri_christian_leith
Kivikkouunilintu, Phylloscopus griseolus © Christian Leth


Seppo Järvinen katkaisi 700 WP-pinnaa

Seppo Järvinen rikkoi yhdeksäntenä suomalaisbongarina 700 WP-pinnan rajan 9.5.2016 Korsikalla korsikanhempolla. 600 WP-pinnaa taas saavutti Janne Riihimäki tuoreella Georgian-matkallaan. Onnittelut katkaisijoille (11.5.2016/KuhPe)


Mauritaniasta löytyi liekkitikkanen

Eric Didner kumppaneineen teki onnistuneen linturetken WP:n rajamaille Mauritaniaan löytäen muun muassa WP:n ensimmäisen liekkitikkasen, Grey Woodpecker (Dendropicos goertae). Tikkanen nakutteli akaasioita Guelb er Richat'ssa, koillisessa Ouadanessa. Linnusta on kuvia Eric Didnerin Facebook-sivulla. Retkikunta havaitsi myös kultakehrääjän ja kaislamerimetsoja (21.4.2016/KuhPe)


KORC-uutisia Kuwaitista

Kuwaitin RK (KORC) on kokoontunut hiljattain ja hyväksynyt odotetusti A-kategoriaan marraskuussa 2015 havaitun mustadrongon (Dicrurus macrocercus). Kyseessä on WP:lle uusi laji. Pinnarissa laji on ennakoivasti ollut jo linnun löytymisestä saakka.

 

Tämän lisäksi KORC hyväksyi - tai itse asiassa nosti E-kategoriasta - oliivikutojan, Rueppel`s Weaver (Ploceus galbula) C-kategoriaan. (13.4.2016/KuhPe)


Kultakehrääjä taas Länsi-Saharassa

Länsi-Saharassa, Aousseredissa (Marokko) havaittiin 3.5.2015 WP:n alueen ensimmäinen kultakehrääjä (Caprimulgus eximius). Linnun kävi huonosti, ja se löytyi kuolleena. Maaliskuussa 2016 Aousseredista, läheltä Oued Jennaa löytyi jälleen kultakehrääjä. Lähimmät kultakehrääjät esiintyvät Afrikassa Etelä-Mauritaniassa, Malissa ja Nigerissa. Lue lisää täältä. (21.3.2016/KuhPe)


Hyviä uutisia lusikkasirreistä 

Fuchengin suistosta, Kiinasta on löydetty ennätyksellisen paljon talvehtivia lusikkasirrejä (Calidris pygmaea).
Lue uutiset täältä.


Irlannissa WP:n ensimmäinen siperianharmaalokki?

Duncannonin satamassa, Irlannissa kuvattiin 10.1.2016 lokki, jonka tuntomerkit sopivat siperianharmaalokkiin (Larus vegae). Kuvia linnusta: www.irishbirdimages.com (13.1.2016/KuhPe)


Tulosta sivu