Kirjaudu PinnariinJos et ole aiemmin kirjautunut Pinnariin, sinun pitää ensin rekisteröityä. Pinnarin käyttäjiksi voivat rekisteröityä vain Bongariliiton jäsenet. Jos kuulut Lintutiedotukseen, kirjoita rekisteröitymislomakkeelle sama käyttäjätunnus.kontiki_banneri_romania_2019

FennicaBongariliittover2

WP ja maailma 2013


WP:n ensimmäinen aavikkomehiläissyöjä 

WP:n ensimmäinen aavikkomehiläissyöjä (Merops albicollis) yhytettiin 5.-6.12 Marokosta - Gleb Jdianesta, Oued Dahabista. Katso lisää Moroccanbirds.blogspot.com:sta (Lähteet: moroccanbirds.blogspot.com, tarsiger.com) (18-12-2013/KuhPe)


Siniliejukana Portugalissa


WP:llä hankalasti hoidettavissa ollut Siniliejukana löydettiin 7.11.2013 Lissabonista ja lintu on edelleen ollut paikalla pienellä suojelulammella. Aikaisemmat havainnot ovat pääsääntöisesti koskeneet huonokuntoisia nuoria lintuja, mutta nyt löydetty lintu vaikuttaa aika hyvin voivalta. Bongausta rajoittaa suojelualueelle pääseminen, mutta viikonlopun aikana altaalle on järjestetty kulku.

Lajin tunnistamista pääsee treenaamaan alla olevasta linkistä, joka samalla antaa vinkkiä kyseisen linnun kunnosta.

Siniliejukana, Portugal

Myös naapurimaassamme viikonloppu on tarjonnut todellisia loppusyksyn magarareja, kuten Ruotsin toinen harmaapääsirkku ja Ruotsin neljäs mustakurkkurautiainen. Lintusyksy ei ole siis mitenkään ohi vaan vielä on mahdollisuuksia löytää todellisia herkkupaloja. (9.11.2013 / Larka)

WP:n toinen rusoposkikerttuli

Almassa, Baltasoundissa, Shetlannissa yhytettiin 23.10.2013 Britannian - ja WP:n - toinen rusoposkikerttuli, Cape May Warbler (Dendroica tigrina). Ensimmäisestä havainnosta on kulunut jo kotva, sillä Westernin ensimmäinen havaittiin Paisleyssa kesäkuussa 1977! Kuva linnusta, sekä kommentteja mm. täällä.


Keltarintakerttuli ensimmäistä kertaa WP:llä

WP:n alueen amerikkalaisten Warblerien lista karttui jälleen yhdellä, kun Azorien Corvolta löytyi 16.10.2013 yllättäen keltarintakerttuli, Yellow-throated Warbler (Dendroica dominica). Linnun löysi brittiorni Josh Jones Poco da Aguan laaksosta. Lintu viihtyi katajan sukuisissa puissa ja nähtiin hyvin. Linnusta saatiin löytöpäivänä myös kuvia. Ilmeisesti tuulisen ja sateisen sään vuoksi lintu katosi melko pian laakson alaosiin metsän suojiin, eivätkä aivan kaikki noin 40:stä Corvon miehittäjistä ehtineet lintua bongata. (Tämän uutisen vuorokauden viive liittyy samaan asiaan; allekirjoittanut, päätoimittaja kuului nuijareiden porukkaan, eikä kyennyt järkytykseltään päivitystyöhön löytöpäivänä). Seuraavana aamuna lintu kuitenkin löytyi uudelleen täsmälleen samalta paikalta ja loputkin ornit pääsivät kauniin linnun näkemään. Toisena havaintopäivänä lintu oli myös hienosti kuvattavissa. Lajin ikä- ja sukupuolimääritys on tietävästi hyvin hankalaa, joten ko. asiat eivät toisteiseksi ole tiedossa. Lintu äänteli harvakseltaan terävää ja melko voimakasta "pik" tai "tik" -ääntä. (17.10.2013/KuhPe).


Sinikerttuli Corvolla

Kari Haataja ei ehtinyt viettää Azorien Corvolla kuin vajaan vuorokauden, kun hän kunnostautui löytämällä Ribeira da Cantinhon laaksosta komean koiras sinikerttulin (Dendroica caerulescens), vasta viidennen laatuaan WP:ltä. Samalta paikalta löytyi hetken kuluttua myös kiipijäkerttuli (Mniotilta varia). Corvolla on tällä hetkellä kahdeksan suomalaisornia ruotsalaisten, belgialaisten ym. kansalaisuuksien kanssa rareja etsimässä, ja lisää on tulossa seuraavalla viikolla. Miehitys ei tiettävästi ole ollut koskaan niin runsas kuin tänä syksynä, joten lisää rareja löytynee, jos vain virtaukset ovat suotuisat. (KuhPe 041013 @ Corvo).WP:n ensimmäinen arabianpikkutiiran pesintä varmistui Egyptistä


Egyptiläinen lintumies Mohamed Habib löysi kesällä 2012 9 "pikkutiiran" ryhmän lounais Siinailta. Hänen ottamat kuvat liikkuivat talven aikana eri määritysgurujen keskuudessa, koska kaikki tuntomerkit eivät täsmänneet pikkutiiroihin vaan paremminkin arabianpikkutiiroihin.

Koska kyseessä olisi wp:n ensimmäiset pesivät arabianpikkutiirat, päätti 9 wp kerääjää tarkistaa yhdessä Mohamed kanssa lintujen todellisen lajimäärityksen. Alueelle pääseminen vaikeutui Egyptin epävakaan poliittisen tilanteen johdosta ja retkikunnan mahdollisuus päästä paikalle varmistui vasta retkikunnan ollessa jo Egyptissä. 

Retkikunnan päästyä paikalle alkoi lajimääritys varmistua. Kaikki havaitut tuntomerkit täsmäsivät saunderssin tuntomerkkeihin; otsalaikun koko ja muoto, nokan väri, uloimmat käsisulat, harmaa yläperä, jalkojen väri ja äänet. Havainnoinnin yhteydessä linnut dokumentoitiin hyvin kuvin ja äänittein. 

Retkikunta havaitsi paikalla n. 25 paria arabianpikkutiiroja, joilla osalla oli jo lentokykyisiä poikasia. Bongariliitto onnittelee retkikunnan jäseniä (Richard Bonser, Frédéric Vanhove, Pierre-Andre Crochet, David Monticelli, Raphaël Labrun, Markku Santamaa, Mikko Järvinen, Vincent Legrand, Julien Mazenauer ja Mohamed Habib), wp:n ensimmäisten pesivien arabianpikkutiirojen varmistamisesta! (31.7.2013 / Larka)


Intianriisihaikara Kuwaitissa

Kuwaitin - ja WP:n - toinen intianriisihaikara (Ardeola grayii) löytyi Kuwaitin Jahra Pool Reserve'ltä 15.7. Kuvia ja kuwaitbirding-blogissa (18.7.2013/KuhPe).


WP:n toinen atlantinfregattilintu

5.7. kuvattiin Orkneyssä, Bowmore Harbourissa, Skotlannissa Brittien ja WP:n toinen atlantinfregattilintu (Fregata aquila). Edellinen havainto on Brittein saarilta vuodelta 1953! Kuva ja lisätietoa Islay Birds -sivulla. (6.7.2013/KuhPe).


Aasiankiitäjä bongattavissa Englannissa

Englannin kahdeksas ja WP:n viidestoista aasiankiitäjä havaittiin Suffolkissa 15-16.kesäkuuta. Laji on haastava bongattava ja oli viimeksi hoidettavissa 1993.


Onnistuneen bongauksen johdosta britit ja erityisesti brittiläinen WP kärki Ernie Davis lisäsivät makean lajin lajilistalleen. Davis on muutenkin kasvattanut omaa WP listaansa komeasti kuluvan vuoden aikana, sillä hän katkaisi maagisen 800 lajin rajapyykin vasta viime vuoden joulukuussa. Nyt hänen lukunsa on huima 808!


WP listaajien joukossa on myös uusi 800 katkaisija, kun ranskalainen Pierre-Andre' Crochet katkaisi rajapyykin pyrstötulkulla 16.kesäkuuta Siperianretken yhteydessä. Bongariliitto luonnollisesti onnittelee! (Larka / 18.6.2013)


Caatinga Woodpecker

Caatinga Woodpecker (Celeus obrieni) (ei löytynyt suomenkielistä nimeä), jonka jo luultiin lopullisesti kadonneeksi, löytyikin 80 vuoden jälkeen Brasiliasta. Lisää jymyuutisesta BirdLife Internationalin sivuilta. (2.6.2013/KuhPe)


Laulusirkku Espanjassa

Suomalainen lintumatkaajaryhmä löysi ja kuvasi Espanjan Cadizissa 29.3. Espanjan ensimmäisen laulusirkun (Melospiza melodia). WP:ltä on yhteensä 14 havaintoa ja tämä pohjoisamerikkalainen laji on nähty mm. Norjassa ja Ruotsissa. Lisätietoa ja kuvaa Rarebirds Spain ja Tarsiger.

(KuhPe/3.4.2013)


Kap Verden ensimmäinen taigauunilintu

Kuuden suomalaisornin ryhmä löysi Kap Verden Santiagolta maalle uuden lajin. Taigauunilintu (Phylloscopus inornatus) löytyi hiirihaukkastaijin yhteydessä Sao Jorge dos Orgaosin näköalapaikalta, kasvitieteellisen puutarhan vierestä 11.3.

Muuta mainittavaa perusendeemien lisäksi kymmenen päivän reissulta: Santiagon varjostajahaikara ja pikkujalohaikara edelleen paikalla, Boavistan fregattilintupari yhä pesimäsaarellaan ruskosuulayhdyskunnassa sekä amerikanvieraat yhteensä kolme keltajalkavikloa (2 Boavistalla ja 1 Santiagolla), amerikankurmitsa Boavistalla, sekä 4 sinisiipitavia ja amerikantukkasotka Santiagolla.

(kuhpe/12-03-2013)


Hietakurki lähti muutolle Espanjasta


Netfuglen mukaan hietakurki ilmeisesti lähti muutolle Espanjan talvehtimisalueeltaan kohti pohjoista ke 27.02.2013.


Gallocanta lagoon, SW Aragon, Spanien.

Still there on 26th, not seen on 27th. Major departure of Grus grus on 27th morning, towards N-NE.

(set/hørt af: Xurxo Piñeiro, Javier Otal, Clemente A. Usategui et al) (CDRC) (opdateret: 27/2 18:50 CDRC)

(kemol/02.03.2013)
Hietakurki taas Espanjassa

Hietakurki (Grus canadensis) löytyi Espanjan Zaragozasta, Gallocanta lagoonilta. Paikalla talvehtii n. 35 000 kurkea. Liekö kyseessä sama lintu, joka myös edellistalvena havaittiin Espanjassa. Kevään kurkimuutolla kannattaa jälleen olla silmät tarkkana. 
Lisää infoa Rare Birds Spain -sivulla.

(kuhpe/27-02-2013)


Tuhkadrongo Kuwaitissa

11.2.3013 löytyi Kuwaitin Fahaheel Parkista WP:n - ja Kuwaitin - kolmas tuhkadrongo (Dicrurus leucophaeus). Aiemmin on tavattu kaksi lintua joulukuussa 2010 Jahra Farmsilla. Kuwait on otollinen paikka juuri tällaisille kaukoidän rareille. Onhan drongojen lisäksi maassa tavattu mm. metsävästäräkki ja purppuramedestäjä. Lisää tietoa ja kuvia komeasta haarapyrstöstä Kuwait Birding -sivuilla.
(kuhpe/11-02-2013)


WP-lajilistalle muutoksia


DutchBirdingissä ilmestyvässä artikkelissa (Western Palearctic list updates: deletion of three species from continental Mauritania: Pierre-André Crochet, Marcel Haas) käsitellään afrikkalaisia, WP:llä havaituksi tulkittuja pesimälajeja. Artikkelissa on kolme useilla WP:n listoilla roikkunutta lajia. Artikkelissa esitetään näitä lajeja poistettavaksi WP lajilistalta.

Pikkuaavikkojuoksija - Temminck’s Courser (Cursorius temminckii)
Elää pääasiassa Saharan eteläosissa, eteläisestä Mauritaniasta ja Senegalista Tsadiin. Lähin tunnettu havaintopaikka on Banc d'Arquinin kansallispuisto, hyvin lähellä WP:n rajaa, mutta havaintoja WP:n alueelta ei tunneta.

Kultakiuru Kordofan Lark (Mirafra cordofanica)
Kultakiuru pesii laajalla alueella Mauritaniassa, Malissa jopa melko lähellä Länsi-Saharan rajaa. Aiemmin lajia on kerrottu esiintyvän monella alueella Adrar Plateaulla, mutta myöhemmillä varmistuskerroilla lajia ei siellä ole havaittu. Kultakiuru elää pääasiassa Sahelin eteläosissa "punaisen hiekan alueella".

Parvilepinkäinen - Grey-backed Fiscal (Lanius excubitoroides)
Lajia ei ole tiettävästi havaittu WP:n alueelle ulottuvissa Afrikan maissa. Ainoa epävarmuustekijä on eteläinen Mauritania ja Malin keskiosat.

Lajit on poistettu jo Pinnarin WP-listalta.

(linte/11.2.2013)

Eliömaantieteellisille alueille päivitetyt rajat


Maailman jako eliömaantieteellisiin alueisiin on tähän asti seurannut Alfred Russel Wallacen "Geographical Distribution of Animals"-teosta vuodelta 1876. Science-lehden tammikuun 2013 numerossa (Science 4.1.2013: Vol 339 no. 6115, pp 74-78) Holt ym. päivittävät Wallacen jaon artikkelissaan "An Update of Wallace's Zoogeographic Regions of the World".


Lajien levinneisyystietoja ja fylogeneettistä tietoa yhdistämällä on saatu määriteltyä maailman eliömaantieteellisille alueille uudet rajat (kts. kartta). Samalla on määritelty mm. uusi Saharo-Arabian eliömaantieteellinen alue.

Uusilla rajoilla tulee olemaan vaikutusta myös pinnojen laskentaan eliömaantieteellisiltä alueilta. Asiaan palataan myöhemmin kun Bongariliiton pinnatoimikunta tekee päivitysehdotuksensa laskusääntöihin.

(vashe / 8.2.2013)

Biogeography
 


Tulosta sivu