Kirjaudu PinnariinJos et ole aiemmin kirjautunut Pinnariin, sinun pitää ensin rekisteröityä. Pinnarin käyttäjiksi voivat rekisteröityä vain Bongariliiton jäsenet. Jos kuulut Lintutiedotukseen, kirjoita rekisteröitymislomakkeelle sama käyttäjätunnus.kontiki_banneri_romania_2019

FennicaBongariliittover2

Etusivu » News! » Suomi » 2016

Lintutiedotteet Suomi 2016


Asikkalan raripellossa kuhisee

Asikkalan Kirkonkylällä oleva puimaton rypsipelto on houkutellut komean lintuparven paikalle. Noin 600 keltasirkun, 150 urpiaisen, 110 tiklin ja 15 tundraurpaisen lisäksi lintupaljoudesta löytyi ensin taigarautiainen 5.12. ja peltosirkku 7.12. Peltosirkku on nähty talvikuukausina aiemmin Suomessa tiettävästi vain kerran, vuonna 1972.
Keltasirkkujen joukossa on nähty ja kuvattu lisäksi melkolailla hyvännäköinen lintu, jonka tuntomerkit sopivat naaras mäntysirkkuun. Melkoinen keskittymä joka tapauksessa (8.12.2016/KuhPe)


Loviisasta löytyi mäntysirkku

Loviisan Pernajasta löytyi 4.12. Suomen yhdeksäs koirasmäntysirkku (Emberiza leucocephalos). RK hylkäsi takautuvasti vastikään kaikki Suomessa nähdyt mäntysirkkunaaraat, joten monelta putosi elis pois. Edellinen bongattavissa ollut koiras oli Kirkkonummella vuonna 2008. 
Nyt löytynyt Loviisan lintu on tämän syksyn toinen; Inarin Ivalosta löytyi marraskuun alussa mäntysirkku kuolleena. 
Löytäjän ottama kuva Lintukuva.fi:ssä Arto Juvosen viikon kuva -sivulla. (4.12.2016/KuhPe)


Helsingissä Suomen 1. idänpikkusieppo

Kun moni bongari oli 2.11. vasta matkalla katsomaan edellispäivänä Nakkilasta löytynyttä Suomen ensimmäistä preeriakahlaajaa, Lintutiedotus piippasi aamusella Helsingin Seurasaaressa olevasta mahdollisesta idänpikkusieposta (Ficedula albicilla). Tuntomerkit ja ääni sopivat hyvin tälle itäiselle ja odotetulle Suomen-pinnalle, ja niinpä Seurasaari täyttyi päivän mittaan karmeassa räntä-lumikelissä naatiskelevista bongareista. Lintu on tiettävästi ollut paikalla jo 21.10. Linnun ilmoitti mahdollisena idänpikkusieppona 2.11. Ville Supponen

Hyväksytyksi tullessaan kyseessä on siis uusi laji Suomelle. Aiemmin lajista on havaintoja WP:llä Kuwaitista, Israelista ja Brittein saarilta, sekä Ruotsista ja Tanskasta yksi kummastakin. Idänpikkusieppo pesii laajalla alueella Siperiassa Uralin itäpuolella ja talvehtii Kaakkois-Aasiassa. Mika Bruunin hyviä kuvia linnusta blogissa (2.11.2016/KuhPe)


Marraskuu käynnistyi megayllärillä

Ankean pimeän marraskuun ensimmäisen päivän seisahtuneisuuden rikkoi iltapäivällä Lintutiedotukseen tullut viesti: UUSI; mahdollinen preeriakahlaaja Nakkilan Leistilänjärvellä. Eipä aikaakaan, kun Porin omat pojat olivat paikalla varmistamassa lajin, ja vuoden kovin mega oli viestimissä. Suomen ensimmäinen preeriakahlaaja (Bartramia longicauda) oli todellinen yllätys - olihan viime aikoina vallinneet melkoisen voimakkaat itäiset virtaukset, ja lajiodotukset sen mukaiset. Linnun onnekas löytäjä oli Kari Mäkelä.

Preeriakahlaaja on amerikkalainen kahlaaja, joka on melko säännöllinen vieras mm. Brittein saarilla ja Azoreilla. Ruotsissa laji on havaittu kahdesti ja Norjassa kolme kertaa. (1.11.2016/KuhPe)


Taigarautiaisia jo seitsemisenkymmentä

Uskomattomalle taigarautiaisrynnistykselle ei näytä tulevan loppua. Edelleen löytyy lähes päivittäin uusia lintuja lähinnä Etelä- ja Lounais-Suomesta. Lokakuun loppuun mennessä taigarautiaisia on kirjattu Suomesta lähemmäs 70, Ruotsista lähes 60, Britanniasta 12, Tanskasta 10 ja Puolasta 10. Lisäksi laji on havaittu Norjassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Saksassa, Hollannissa - yhteensä yli 190 yksilöä!

Ennen tätä vuotta Suomessa oli havaittu kautta aikain 11 taigarautiaista ja esim. Brittein saarilla ei lainkaan. (Lähde: Tarsiger) (31.10.2016/KuhPe)


Mustakurkkurautiainen Helsingissä

Nyt, kun taigarautiaisia on löydetty Suomesta reilut nelisenkymmentä yksilöä, yhytettiin Helsingistä 23.10. myös mustakurkkurautiainen (Prunella atrogularis). Ennen tätä vuotta molemmat rautiaislajit ovat olleet saman tason rariteetteja Suomessa. Tämänpäiväinen mustakurkkurautiainen on Suomen 11. havainto. Saas nähdä, löytyykö näitäkin lisää... Lisää kuvia Helsingin linnusta mm. Tarsigerissa (23.10.2016/KuhPe)


Taigarautiaisinvaasio on ennennäkemätön

Taigarautiaisten (Prunella montanella) ennenkokematon rynnistys jatkuu. Ensimmäinen löytyi Savitaipaleelta 4.10., minkä jälkeen totuus alkoi paljastua. Kaikkien aikojen invaasio on tähän mennessä poikinut niin paljon havaintoja, ettei allekirjoittanut pysy enää laskuissa mukana. Yli kolmekymmentä lintua on joka tapauksessa ilmoitettu 19.10. mennessä. Valtaosa linnuista on löytynyt rannikkokunnista, mutta myös mm. Lappeenrannassa, Hattulassa, Sysmässä ja Tampereella on laji havaittu. Sopivanlaisia habitaatteja, eli maankaatopaikkojen ruderaatteja ym. joutomaita on systemaattisesti kompattu ja paikoilla soitettu atrappia. Meneillään on siis ikään kuin kansalliset taigarautiaistalkoot.

Taigarautiaisia on nähty paljon myös Ruotsissa, Tanskassa, Liettuassa, Puolassa, Saksassa sekä Brittein saarilla, jossa se oli maalle uusi laji!
Ennen tätä vuotta laji oli nähty Suomessa kautta aikain 11 kertaa, joten määrä on jo yli kolminkertaistunut. Edelliset taigarautiaiset nähtiin Suomessa vuonna 2004. (17.10.2016/KuhPe) (päivitys 19.10.2016/KuhPe)


Sastamalan punapyrstölepinkäinen rengastettiin

Sastamalasta 12.10. löytynyt punapyrstölepinkäinen (Lanius isabellinus), joka vaikuttaa olevan tuntomerkkien perusteella mahdollisesti Suomen ensimmäinen phoenicuroides, pyydystettiin ja rengastettiin 15.10. Linnusta otettiin myös höyhennäytteitä DNA-testiä varten (15.10.2016/KuhPe)


Jo kahdeksas taigarautiainen

Taigarautiaisten (Prunella montanella) rynnistys jatkuu. Ensimmäinen löytyi Savitaipaleelta 4.10., minkä jälkeen taigarautiainen on yhytetty Kaarinasta, Naantalista, Ahvenanmaalta 2, Haliakselta, Lohjalta ja viimeisin 14.10. Eurajoelta. Laji on nähty myös Ruotsissa, Tanskassa, Liettuassa, Puolassa, Saksassa sekä Brittein saarilla kahdesti ollen maalle uusi laji!
Ennen tätä vuotta laji oli nähty Suomessa kautta aikain 11 kertaa. Edelliset taigarautiaiset nähtiin Suomessa vuonna 2004. (14.10.2016/KuhPe)

Syksyn toinen punapyrstölepinkäinen Sastamalassa

Rariputki on auki; 12.10. löytyi Satamalasta tämän syksyn jo toinen punapyrstölepinkäinen (Lanius isabellinus). Tätä kirjoitettaessa lintua pidetään lähinnä phoenicuroides-alalajin lintuna, mikä olisi Suomen ensimmäinen laatuaan (12.10.2016/KuhPe)


Taigarautiaisia jo kuusi

Taigarautiaisilla (Prunella montanella) on ennennäkemätön esiintyminen tänä syksynä. 12.10. löytyi Ahvenanmaalta, Eckerön "Styrssiltä" jo syksyn viides ja Haliakselta kuudes taigarautiainen. Edellisenä päivänä, 11.10. yhytettiin lokakuun neljäs yksilö  Hammarlandin Signilskäriltä. Ensimmäinen tetsattiin esiin Savitaipaleelta 4.10., minkä jälkeen taigarautiainen löydettiin myös Kaarinasta ja Naantalista samana päivänä 9.10. Samoilla virtauksilla laji on nähty myös Ruotsissa sekä Brittein saarilla (ks. WP ja maailma -uutiset).
Ennen tätä vuotta laji oli nähty Suomessa kautta aikain 11 kertaa. Edelliset taigarautiaiset nähtiin Suomessa vuonna 2004, jolloin niitä löytyi kaksi, molemmat Porista. (11.10.2016/KuhPe) (päivitys 12.10.2016)

Luvian Säpissä vaaleakultarinta

Harvinaisuusputki sai jatkoa, kun Luvian Säppi otti Tankarin haasteen vastaan ja miehittäjät yhyttivät saaresta Suomen kuudennen vaaleakultarinnan (Iduna pallida) 8.10.

Kyseessä oli jo vuoden toinen vaaleakultarinta; toukokuussa myös Jurmosta löytyi "pallida". (8.10.2016/KuhPe)


Kokkolan Tankarilla punapyrstölepinkäinen

7.10. rengastettiin Kokkolan Tankarilla Suomen kymmenes punapyrstölepinkäinen (Lanius isabellinus isabellinus). Lintu oli 1kv. Havainto sopii tämän hetken virtauksiin hyvin, viime päivinä on havaittu paljon itäisiä harvinaisuuksia ja pikkuharvinaisuuksia niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa (7.10.2016/KuhPe)


Savitaipaleelta löytyi taigarautiainen

Savitaipaleen Peijonsuolta kompattiin 4.10. Suomen 12. taigarautiainen (Prunella montanella). Lintu on tätä kirjoitettaessa edelleen paikalla. Edelliset taigarautiaiset nähtiin Suomessa vuonna 2004, jolloin niitä löytyi kaksi, molemmat Porista. Kaikkea kivaa itäistä on nyt liikkeellä muualla Euroopassa, joten nyt on otollinen aika törmätä kovempiinkin harvinaisuuksiin (5.10.2016/KuhPe)


Taigauunilintuja taas runsaasti

Viime syksyn tapaan taigauunilinnuilla on hyvä syksy. Tähän mennessä inoja on kirjattu reilut 550 yksilöä. Mielenkiintoista on myös muiden rariuunilintujen esiintyminen. Jo syyskuun puolella Porissa on havaittu hippiäisuunilintu sekä kaksi ruskouunilintua ja Rautalammella piharengastajan yllätti verkkoon puikahtanut siperianuunilintu (26.9.2016/KuhPe).


Turusta löytyi intianriisihaikara

Turun Åvikissa bongattiin Suomen ensimmäistä intianriisihaikaraa (Ardeola grayii) 31.8. Alkuun rääkkähaikarana ilmoitettu lintu määrittyi melko pian intianriisihaikaraksi. WP:n alueelta on tiettävästi vain kaksi pinnakelpoista havaintoa lajista, molemmat Kuwaitista. Kiinanriisihaikara (A. bacchus) on tavattu Suomessa kahdesti, vuosina 2007 ja 2012. Laji kuuluu tarhakategoriaan. (31.8.2016/KuhPe)


Lintutiedotus toimii taas

Santamargaritan palvelimet on siirretty uuteen konesaliin ja Lintutiedotus on taas päällä. Palvelimiin liittyviä muutostöitä voi tulla myöhemmin mutta sen aiheuttama palvelukatkon kesto on lyhyempi. Palveluntarjoaja ilmoittaa asiasta erikseen (30.8.2016/KuhPe)


Lintutiedotuksessa lyhyt käyttökatko 29.8.

Lintutiedotuksessa on käyttökatko 29.8. illalla kello 17-21 johtuen palvelintarjoajan konesalin vaihdosta. Jos jotakin kovempia rarihavaintoja sattuu juuri tuolloin kohdalle, voi katkon aikana tiedottaa Bongariverkossa e-mailina tai Bongariliiton Facebook-ryhmässä (22.8.2016/KuhPe)


RK kokoontui 14.8.

Rariteettikomitean viimeisimmät päätökset on luettavissa BirdLifen sivuilta. Tärkeimpänä uutisena mainittakoon, että kaikki naarasmäntysirkkuhavainnot Suomesta hylättiin (15.8.2016/KuhPe)


– Tähän liittyen kaikkien, joilla on ollut kyseisiä yksilöitä koskevia havaintoja Pinnarissa tulee poistaa kyseessä olevat havainnot mahdollisimman pian.

Laajalti bongattuja naarasmäntysirkkuja ovat olleet ainakin Himangan 1999
(nykyinen Kalajoki), Kangasalan 1999 sekä Lappeenrannan 1997 linnut!

06.12.1997-07.12.1997 Lappeenranta Toikansuo /1 v, videoitu (J. Jantunen ym.).
01.01.1999-02.04.1999 Himanka kaatopaikka /1 v (M. Pohjoismäki ym.).
12.12.1999-13.12.1999 Kangasala Wääksy 1 (P. Suhonen).

Pinnatoimikunnan puolesta

Markku Santamaa


Ruostepyrstö yllätti Raumalla

Rauman Kylmäpihlajasta löytyi 4.7. Suomen toinen ruostepyrstö. Venekyydit täyttyivät päivän aikana tiuhaan tahtiin, onhan edellisestä ja siis Suomen ensimmäisestä ruostepyrstöstä reilusti aikaa. Pyhtään ristisaaren lintu havaittiin toukokuussa 1995 (4.7.2016/KuhPe)


Suomen viides vaaleakultarinta

Rarikevät sai jatkoa, kun 27.5. Paraisten Korppoon Jurmosta löytyi vaaleakultarinta (Iduna pallida). Miehittäjänä ollut Kim Kuntze kunnostautui löytämällä tuon Suomen viidennen pallidan kierroksellaan. Edellisen kerran vaaleakultarinta nähtiin syksyllä 2015 Rovaniemellä, mutta havainto jäi löytäjänsä iloksi eikä siis ollut bongattavissa. Edellinen bongattavissa ollut lintu oli Lågskärillä vuonna 1996! (27.5.2016/KuhPe)

Jurmon vaaleakultarintaa ei löydetty enää illemmalla uudelleen venebongarien saavuttua saareen, viimeinen havainto tehtiin ennen kello 15 iltapäivällä. (28.5.2016/KuhPe)


Idänkäki jälleen Sotkamossa

Sotkamon Teerivaarassa viime vuonna puputtanut Suomen ensimmäinen idänkäki (Cuculus saturatus optatus) on  jälleen reviirillään. Linkissä on Veli-Pekka Rannilan äänite 21.5. (20.5.2016/KuhPe, päivitys 21.5.2016/KuhPe)


Piikkipyrstökiitäjä nähtiin Rääkkylässä

Onni potkaisi itärajan tuntumassa, Rääkkylässä Halosen perhettä, kun piikkipyrstökiitäjä (Hirundapus caudacutus) teki komean lentonäytöksen poistuen lopulta kaakkoon. Hyväksytyksi tullessaan havainto on Suomen viides. Tuo joka bongarin unelmalaji on edellisen kerran havaittu vuonna 2005 Savitaipaleella ja sitä edellinen on vuodelta 1991 Hangosta. (20.5.2016/KuhPe)


Porvoon Söderskärillä amerikanmustalintu

Kevään toinen ja hyväksytyksi tultuaan Suomen seitsemäs amerikanmustalintu (Melanitta americana) ilmoitettiin muuttavana kolmen mustalinnun seurassa Porvoon Söderskärillä 17.5. aamulla (17.5.2016/KuhPe)


Keurusselällä amerikanmustalintu

Suomen kuudes amerikanmustalintu (Melanitta americana) löytyi lepäilevästä mustalintuparvesta Keuruun Keurusselältä 9.5.2016. Lintu oli hyvin bongattavissa lähes helteisessä kevätsäässä löytöpäivän iltaan saakka, ja oli lähtenyt muutolle seuraavan yön aikana (9.5.2016/KuhPe) (päivitys 10.5.2016/KuhPe)


Ruusulokki Janakkalassa - joutui pedon saaliiksi

Vanha, joskaan ei komeimmassa juhlapuvussaan oleva ruusulokki (Rhodostethia rosea) yllätti tornitaistelijat Janakkalan Röyhynsuolla 7.5. Lintu oli paikalla löytöpäivän iltaan saakka, mutta löytyi 8.5. aamulla jonkin pedon tappamana paikalta.

Kyseessä oli Suomen yhdeksäs ruusulokki ja edellinen bongattavissa ollut 2kv lintu oli vuonna 2012 Kuortaneella. (7.5.2016/KuhPe) (päivitys 8.5.2016/KuhPe)


Yöhaikara Porissa

Porin Leveäkarissa löytyi illansuussa 2.5. katajikon yllä lentelevä yöhaikara. 29.4. yöhaikara säväytti Paraisten Utössä; lieneekö sama lintu siirtynyt nyt Poriin onnekkaan, juuri edellisenä päivänä amerikantukkasotkan löytäneen MäkPen iltaretken reitille? Oli miten oli, kyseessä on Suomen 11. havainto (2.5.2016/KuhPe)

Lintu oli bongattavissa myös aamulla 3.5. (3.5.2016/KuhPe)

Yöhaikara yllätti Utössä

Suomen kymmenes yöhaikara (Nycticorax nycticorax) ilahdutti isoa retkeilyporukkaa rarisaari Utössä 29.4. Venekyyti samalle päivälle järjestyi. 

(29.4.2016/KuhPe)

Seuraavana päivänä yöhaikaraa ei enää löytynyt (1.5.2016/KuhPe)


Tundraurpiaiset from Finland voitti Champions of the Flyway:n

Champions of the Flyway on Israelissa, Eilatissa järjestettävä linturalli, jossa kerätään varoja linnustonsuojelutyöhön. Tänä vuonna tuettiin BirdLife Kreikkaa muuttolintujen salametsästyksen vastaisessa työssä. The Arctic Redpolls (Roni Väisänen, William Velmala, Vilppu Välimäki ja Jarkko Santaharju) oli tänä vuonna ainut suomalaisjoukkue, ja se otti voiton kotiin komeasti lajimäärällä 174! (30.3.2016/KuhPe)


Tampereella idänturturikyyhky

Tampereen Linnainmaalla rivitaloalueella talvehtinut idänturturikyyhky (Streptopelia orientalis meena) tuli tietoon vasta maaliskuun 16. päivä. Paikallinen asukas ilmoitti havainnon ja piharuokinnoilla viihtyvä kyyhky on sittemmin ollut melko hyvin bongattavissa, vaikkakin - kuten aina "pihabongauksissa" - paikallisten asukkaiden ja bongarien väliset suhteet ovat usein koetuksilla. (21.3.2016/KuhPe)


Rariteettikomitean kokous 5.–6.3.2016

Rariteettikomitean kokouksessa 5.–6.3.2016 käsiteltiin pöydällä olleiden lisäksi 84 uutta havaintoilmoitusta.

Kokouksessa hyväksyttiin Suomessa tavattujen luonnonvaraisten lintulajien luetteloon uudeksi lajiksi idänkäki Cuculus saturatus (alalaji optatus, Sotkamo 14.6.–3.7.2015). Tämän lisäyksen jälkeen maassamme luonnonvaraisesti havaittujen lintulajien lukumäärä (kategoriat A, B, C yhteensä) on 475. Maalle uusiksi taksoneiksi hyväksyttiin myös västäräkin itäaasialainen alalaji leucopsis (Lahti 27.11.–2.12.2015) ja hernekertun itäinen alalaji blythi (Tuusula 1.–29.12.2015). Hernekertun alalajimääritys varmistui linnusta kerättyjen höyhenten DNA-analyysiin Oulun yliopistossa. Lue lisää BirdLifen sivulta.


Ahvenanmaan talviralli

Tänä vuonna Ahvenanmaan ralli oli alkuperäisen nimensä mukaisesti talvipinnakisa. Kisa rallattiin 27. helmikuuta aika lailla talvisissa olosuhteissa. Erinäisten sattumusten summana rallista joutui jäämään pois harvinaisen paljon "tuttuja naamoja", mutta kisa saatiin kuitenkin kasaan yhdeksän joukkueen voimin.


Tulokset:

1. Team Falcon 67 lajia (9 ässää)

2. Seagulls 60 lajia (5 ässää)

3. AAAA Kerho 60 lajia

(1.3.2016/KuhPe)Uusi lintujen uhanalaisluettelo on julkaistu

Tammikuussa 2016 julkaistiin Suomen lintujen uusin uhanalaisuusarvio. Uhanalaisten lintulajien lukumäärä kasvoi huomattavasti edellisestä, vuonna 2010 tehdystä arvioinnista. Vuonna 2010 uhanalaisia lintulajeja oli 59, vuonna 2016 peräti 87. Vuoden 2000 uhanalaistarkastelussa uhanalaisia lajeja oli 35. Uhanalaisten lintulajien määrä on siis koko ajan kasvanut.

Katso lisää: birdlife.fi


Pihtiputaan kattohaikaran talvehtimisyritys loppui lyhyeen

Ainutlaatuinen kattohaikaran talvehtimisyritys päättyi ikävästi linnun lennettyä sähkölankoihin Pihtiputaalla 3.1.2016. Elvytysyrityksistä huolimatta lintu menehtyi. Jopeksi nimetty Ciconia voi hyvin ennen haaveria maatalon pihamaalla isäntäväen ruokittua sitä kalalla, hirvenlihalla ym. herkuilla. Asiasta uutisoi YLE. (3.1.2015/KuhPe)

Vuosi lähti käyntiin perinteisesti ekaekaa-pinnoilla

Himoituin ekaekaa-pinna oli varmasti Pihtiputaan uskomaton kattohaikara, joka edelleen steppailee pihamaalla ruokinnan turvin. Muita katsottuja lajeja olivat Helsingin valkopäätiainen ja tiltaltti ja jo toista kertaa Heinolan lapasorsa (2.1.2016/KuhPe)


Tulosta sivu