Kirjaudu PinnariinJos et ole aiemmin kirjautunut Pinnariin, sinun pitää ensin rekisteröityä. Pinnarin käyttäjiksi voivat rekisteröityä vain Bongariliiton jäsenet. Jos kuulut Lintutiedotukseen, kirjoita rekisteröitymislomakkeelle sama käyttäjätunnus.kontiki_banneri_romania_2019

FennicaBongariliittover2

Etusivu » News! » Suomi » 2015

Lintutiedotteet Suomesta v. 2015


Yllättäviä viivyttelijöitä jolulukuussa

Joulukuun ollessa puolivälissä voisi yhteenvetona todeta talvikauden alkaneen melko mielenkiintoisissa merkeissä. Lahden Kujalan leucopsis-västäräkki on tietenkin se "kovin" havainto, mutta kyllä Helsingin kaunis valkopäätiainen ja Pihtiputaan käsittämätön kattohaikarakin ovat aika mukavaa lajistoa kaamoksen keskellä, kuten myös Helsingissä bongattavana ollut Suomen kolmas talviaikainen hippiäisuunilintu ja Kirkkonummella pulikoinut niin ikään kolmas talvinen punapäänarsku - tai Jurmon isovesipääsky. Jyväskylässä havaittiin hernekerttu, kuten myös Tuusulassa ja ainakin Tuusulan lintu edustaa itäistä blythi-alalajia.
Joulukuu on ollut leuto ja kaikenlaista pikkukivaa viivyttelijää on lisäksi havaittu siellä täällä (17.12.2015/KuhPe)

Lahden kujalassa leucopsis-alalajin västäräkki

27.11. löytyi Lahden Kujalasta huomiotaherättävän näköinen västäräkki, joka tuntomerkkien perusteella on mitä ilmeisimmin hyvin itäistä alalajia leucopsis, Amur Wagtail. Linnun naama on kokonaan valkea, samoin isot ja keskimmäiset peitinhöyhenet laajalti valkoiset ja yläperä musta. Kyseessä on Suomen ensimmäinen ja WP:n kolmas havainto ja näin ollen yksi harvinaisimmista Suomessa havaituista linnuista. Etusivumme kuvan lisäksi kuvia linnusta löytyy Tarsigerista ja Facebookin Bongariliitto-ryhmän sivulta. Linnun löysi Pekka Saikko (27.11.2015/KuhPe)


EuroBirdPortal näyttää Euroopan lintuhavainnot kartalla


Välitetäänpä tännekin: 

Milloin kevään ensimmäiset haarapääskyt saapuvat Etelä-Eurooppaan? Kuinka kauas tilhet lentävät talvisin? Miten taigauunilintujen syysinvaasiot etenevät Euroopassa? Missäpäin Eurooppaa nähdään suokukkoja kesäisin?


Näihin ja moniin muihin lintujen levinneisyyttä koskeviin kysymyksiin löydät vastauksen EuroBirdPortalista (EBP). Se on eurooppalaisten lintuharrastajien havaintoihin perustuva palvelu, jossa esitellään lintujen esiintymistä Euroopan laajuisesti. BirdLife Suomi on hankkeen suomalainen yhteistyökumppani, ja myös Tiiran havainnot ovat mukana palvelussa.
Palvelussa voi käydä katsomassa monien lintulajien viikoittaista esiintymistä Euroopassa vuosina 2010–2013.


Palvelu on vielä demovaiheessa ja kehitystä jatketaan. Uusia lajeja lisätään palveluun joka viikko. Myöhemmin palvelun havainnot on tarkoitus saada päivittymään joka päivä, jolloin esimerkiksi lintujen liikehdintää läpi Euroopan voi seurata lähes reaaliaikaisesti.


Tutustu osoitteessa: http://eurobirdportal.org/ebp/fi/

Vaaleakultarinta yllätti Rovaniemellä

Rovaniemeläinen Jorma Salo kuvasi 8.10. pihapuun hyönteissyöjän tiltalttina, mutta Tiirassa julkaistu kuva paljastikin lajiksi jotain ihan muuta. Kyseessä oli Suomen neljäs vaaleakultarinta (Iduna pallida). Napapiiriltä yllättäen löytynyt pallida on Suomen toinen lokakuinen. Suomen ensimmäinen nähtiin Luvian Säpissä 4.10.1983. Kaksi seuraavaa havaintoa on kesäkuukausilta 1.6.1996 Lågskäriltä ja 3.7.2007 Porista. (8.10.2015/KuhPe)


Uudessakaupungissa amerikankurmista

3.10. löytyi illansuussa Uudenkaupungin Väättäisen pelloilta Suomen kolmas amerikankurmitsa (Pluvialis dominica). Linnun määritys jäi illan hämärtyessä auki, ja kurmitsan identiteetti varmistui vasta kuvista. Suomen kaksi aiempaa dominicaa havaittiin lokakuussa 2009 Haluodossa ja syyskuussa 2013 Lumijoella (4.10.2015/KuhPe)


Taigauunilinnuilla kova invaasio

Syyskuussa olivat "tuulet kohdallaan" taigauunilintujen kannalta. Syyskuun loppuun mennessä Suomessa on havaittu ennätykselliset piirua vaille 1000 "inoa". Yhtenä kovimmista esimerkeistä mm. 16.9. Kokkolan Tankarilla ynnätyt 21 yksilöä! Muuten itäraririntamalla oli melko vaatimaton syyskuu. Parhaimmistoa edustivat Korppoon Utön ruskouunilintu sekä Luvian Säpin mongoliankirvinen. (Lähteet: Tarsiger ja Bongariliitto-niminen Facebook-ryhmä) (17.9.2015 (472 yks.), päivitetty 26.9. (845 yks.) ja 3.10./KuhPe)

Tunturipöllöillä ilahduttavan hyvä kesä


Tänä vuonna tehdyissä Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosien inventoinneissa todettiin 56 äärimmäisen uhanalaisen ja rauhoitetun tunturipöllön pesintää tai pesinnän yritystä. Lue lisää luontoon.fi. (9.9.2015/KuhPe)


Arosuohaukka Potku sai seurantalähettimen

Suomen ensimmäinen arosuohaukan seurantalähetin asennettiin kesäkuun 2015 lopulla Pohjois-Pohjanmaan Utajärvellä pesineelle naaraslinnulle. Potkuksi nimetty arosuohaukka kasvatti heinäkuun loppuun mennessä kolme lentokykyistä poikasta. Potku-nimen se sai pesimäpaikkansa lähellä sijaitsevan syrjäkylän mukaan. Seuraa haukan menoa Luomuksen sivujen kautta (28.8.2015/KuhPe)


Pohjoismaisten rariteettikomiteoiden kokous Tanskassa

Neljän Pohjoismaan rariteettikomiteat kokoontuivat 21.–23.8.2015 Tanskan Ebeltoftissa. Aiheesta lisää BirdLife Suomen sivulla.

AERC TAC julkisti uusimmat lajisuositukset

Lataa PDF täältä. Uudet splitit (Bubo ascaphalus, Sylvia moltoni ja Passer italiae) sekä pinnastatuksen saanut Psittacula eupatria ovat nyt pinnarin listalla (12.8.2015/KuhPe)


Idänkäestä ei enää havaintoja

14. kesäkuuta Sotkamosta löytynyt idänkäki on ilmeisesti lopettanut laulunsa tältä kesältä. Viimeinen tietoon tullut havainto puputtajasta on 3.7. 
Joko lauluinto on hiipunut tai lintu on vaihtanut maisemaa - tai molemmat. Pitkään paikalla reviiriään pitänyt lintu lienee hoidossa kaikilla suomalaisilla, jotka sen halusivat bongata, mutta naapurimaista tiettävästi kaikki halukkaat eivät apajille ehtineet (7.7.2015/KuhPe)


Oliko Pöytyällä viher-Merops?

Vähän vanhana uutisena, Pöytyäläinen Anneli Lehto kuvasi pihallaan Juhannuksena linnun, joka saattoi olla vihermehiläissyöjä. Tieto linnusta tuli valitettavasti myöhässä. Kännykällä otettuja kuvia on katseltavissa Bongariliitto-nimisen Facebook-ryhmän sivulla. Mikäli lintu olisi viher-Merops, se olisi Suomen neljäs havainto (28.6.2015/KuhPe)


Kattohaikaran pesintä onnistui

Kosken kattohaikaran poikaset ovat kuoriutuneet, haikarakameran tallennuksen mukaan poikasia on nyt pesässä kaksi haastavassa juhannussäässä. Perheonnea Suomen ensimmäiselle Ciconia-pesueelle! (20.6.2015/KuhPe)


Idänkäki pyydystettiin

Sotkamon idänkäen pyydystys onnistui Roni Väisäsen ja kumppanien toimesta. Käsikuvia nähtävillä Reijo Vikmanin kuvasivuilla, sekä P. Lehikoisen kuvat Tarsigerissa  (23.6.2015/KuhPe)


Ekat kuvat idänkäestä

Sotkamon idänkäen (Cuculus optatus) onnistui kuvaamaan kajaanilainen Ari Tervo.

cucopt_tervo

cucopt_tervo2


Idänkäen bongauksesta

15.6. Sotkamon idänkäen ensimmäiset iltahavainnot tulivat Lintutiedotukseen hieman ennen klo 18:aa ja seuraavat parin tunnin päästä. Illalla sää oli tuulinen ja sateinen, mutta silti lintu oli ajoittain aktiivisesti äänessä iltayhteentoista. Pimeimmän ajan - jolloin myös sää oli surkea - käki oli hiljaa, mutta aloitti pikkuhiljaa puputtelun taas 16.6. puolella noin klo 2.40. Aktiivisimmillaan idänkäki oli suurinpiirtein kolmesta viiteen säänkin hiukan parannuttua, jolloin se kiersi muutaman hehtaarin kokoista reviiriään toistaen lajityypillistä kaksiosaista, matalaa "pu-pu" -ääntä, jota melko usein edelsi pidempi sarja "pu-pu-pu-pu-pu..." Allekirjoittaneelle tulivat edelliskesän Uralin-muistot elävästi mieleen :).

Idänkäki yritti häätää reviirillään kukkuvaa tavallista käkeä. Aamun tunteina linnun lauluaktiivisuus väheni, mutta aina aamupäivään asti on paikalta saatu päivityksiä. Alkuperäiset löytäjän äänitteet löytyvät linkistä. Lisäksi Tiiran havaintokoosteesta löytyy Esa Mäkelän hyvä äänite. (16.6.2015/KuhPe)

"Ensimmäisessä aallossa" kävi paikalla arviolta 100 bongaria. Illalla 16.6. lintu on jälleen ollut äänessä  (päivitys 16.6.2015/KuhPe)


Sotkamossa puputtaa idänkäki

Sotkamon Teerijärveltä löytyi 14.6. illalla puputtava idänkäki (Cuculus optatus). Lintu on äänitetty löytäjän Jyrki Lukkarin toimesta. Äänitteen perusteella ja paikalla käyneiden mielestä tällä kertaa kyseessä on oikeasti idänkäki - näin ollen siis Suomen ensimmäinen. Toimitus seuraa tilannetta (Lähde: Lintutiedotus) (15.6.2015/KuhPe)

Kattohaikaran pesintä alkoi

Näyttää vahvasti siltä, että Koski TL:n kattohaikaran pesintä on oikeasti alkanut.

– Kaikki lintujen käyttäytyminen viittaa siihen, että siellä on munat, sanoo Arto Kalliola BirdLide Suomesta.

Kyseessä on ensimmäinen pesintä Suomessa. Toivotamme perheelle onnea ja pesimärauhaa :) (Lähde: Yle) (28.5.2015)


Jo kevään toinen amerikanmustalintu

Lågskärin miehittäjiä hemmoteltiin amerikanmustalinnulla (Melanitta americana) 14.5. aamulla, kun paikallisena kelluvasta mustalintuparvesta löytyi keltanokkainen Amerikan-serkku. Parvi pysyi paikalla vain vartin verran, minkä jälkeen se poistui takavasemmalle, etelän suuntaan. Kyseessä oli tämän kevään toinen havainto, ja Suomen kuudes (Lähde:Lintutiedotus) (14.5.2015/KuhPe)


Isohaarahaukka viihtyy haarahaukan kanssa

Salossa on meneillään meillä ennennäkemätön lintuilmiö: pitkään seudulla pyörinyt isohaarahaukka on nähtävästi valinnut parikseen haarahaukan. Parin on nähty lentelevän yhdessä, harrastavan soidinlentoa sekä kantavan risuja metsään. Tätä kirjoitettaessa ainakaan allekirjoittaneella ei ole tietoa, kumpi linnuista on naaras ja kumpi koiras. (10.5.2015/KuhPe) 

Kattohaikarapari pesällä Koskella

Todistetaanko tänä vuonna vihdoin Suomen ensimmäistä kattohaikaran pesintää? Koskella rakennettiin pari vuotta sitten pesimisalusta siinä toivossa, että haikara käyttäisi sitä pesintään.

Parin viikon päästä selviää, pesiikö pari todella. (Lähde, lisätietoa ja video: Yle Uutiset) (6.5.2015/KuhPe)


Suomen viides amerikanmustalintu

Vapunpäivän aloitti komeasti Pyhtään Ristisaaressa muuttanut koiras amerikanmustalintu (Melanitta americana). Kyseessä on viides havainto Suomesta tästä taannoin mustalinnusta splitatusta lajista, mikäli RK hyväksyy havainnon. (Lähteet: Lintutiedotus ja Tarsiger) (1.5.2015/KuhPe).


Kiljuhanhien seurantaa

Välitetään tännekin uutiseksi: 27.4. käynnistyy Oulun seudun kiljuhanhien lepäilypaikkojen 31. tehoseurantavuosi. Työtä tekee Suomen (WWF:n) kiljuhanhityöryhmä Siikajoella, Lumijoella ja Hailuodossa. Tämä on ainoa alue Suomessa, missä Luoteis-Euroopassa äärimmäisen uhanalaisten kiljuhanhien
tiedetään edelleen lepäilevän säännöllisesti. Kiljukkaat saapuivat tänä vuonna 21.4. (19.4. v. 2014) Viroon, ja tähän mennessä siellä on nähty 5-6 yksilöä. Odottelemme ensimmäisiä tänne muutaman päivän
sisällä.
Täällä lepäilee muuttomatkalla Pohjoismainen populaatio, joka talvehtii suurimmaksi osaksi Kreikan ja Turkin rajalla ja saapuu Unkarin ja Viron kautta. Pesimäpaikat ovat tätä nykyä etupäässä Norjassa puolella Keski-Ruijassa (Finnmarkissa). Kun tehotarkkailu alkoi vuonna 1985, kiljukkaita nähtiin Oulun
seudulla satakunta keväässä, mutta luku laski 30-40:een 90-luvulla. Pohja oli vuosina 2003-2006, jolloin Oulun seudulla nähtiin vain 6-12 yksilöä. Koko kanta ei ollut näin pieni, vaan kiljukkaat menivät osin eri kautta. Pohjoismaiden kanta on nyt hienoisessa kasvussa, ja Oulun seudullakin on taas levähdellyt enemmän yksilöitä vuodesta 2008 alkaen.
Viime vuonna kiljukkaita nähtiin täällä ainakin 58, eniten siten vuoden 1992. Unkarissa pohjoismaisten kiljukkaiden parvessa on nähty tänä keväänä enimmillään 61 yksilöä kerralla (79 v. 2014).
Jos näet kiljukkaita tai sellaiseksi epäilemiäsi hanhia, ilmoita havainto kiljuhanhityöryhmän havainnoitsijoille. Kiljuhanhet voidaan tunnistaa yksilöllisesti vatsakuvioista. Jos on mahdollista ajamatta hanhia lentoon, yritä kuvata näkemäsi yksilöt molemmilta kyljiltä ja rintapuolelta.


Havainnoitsijat:
30.4. asti Juha Markkola, p. 0400-155939
1.5.–3.5. Arto Niemi, p. 040-5689772, ja Juha Markkola, p. 0400-155939
4.5.- tarkkailun loppuun Risto Karvonen, 050-4950123, ja Juha
Markkola, p. 0400-155939
Tarkkailu jatkuu niin pitkään kuin kiljuhanhia nähdään ja noin kolme tyhjää päivää.
Lisätietoja oheisista linkeistä:
Suomen WWF:n:
http://wwf.fi/maapallomme/uhanalaiset/kotimaiset/kiljuhanhi/
kansainvälinen sivusto:

http://www.piskulka.net/

Lähteenä Petri Lampilan Bongariverkkoon välittämä Juha Markkolan e-mail-viesti (27.4.2015/KuhPe)

Innokasta vuodarikeräystä

Kahdensadan henkilön raja rikkoutui Suomen vuodarilistalla 2015 Pinnarissa. Kärjessä ollaan ennätysvauhdissa - 180 on jo saavutettu Porissa. 200 vuodaria rikki -ennätys saattaa tätä menoa hyvinkin mennä uusiksi tänä keväänä. Tämän hetkinen rekka taitaa olla 25.4. Vuosihan lähti hyvin käyntiin alkuvuoden rareilla, ja aivan viime päivinä on ollut bongattavissa mukavia lajeja, kuten mustanmerenlokkeja kaksin kappalein, töyhtökiuru sekä amerikantavi (15.4.2015/KuhPe)


Talvehtinut isohaarahaukka edelleen maisemissa

Lounais-Suomessa talvehtinut, mutta harvakseltaan havaittu isohaarahaukka havaittiin jälleen pitkästä aikaa, tällä kertaa Eurassa 29.3. 
Havainnoista ollaan kahta mieltä; joko lintuja on ollut enemmän kuin yksi, tai sitten yksi ja sama ad isomilkkari liikuskelee Lounaisrannikon tuntumassa ja näyttäytyy silloin tällöin harvoille ja valituille. Jälkimmäistä puoltaa mm. oikean siiven yhdessä käsisulassa oleva lovi, joka on samanlainen, kuin Nakkilassa ja Sauvossa talvella havaitulla. (lähteet: Bongariliitto-nimisen Facebook-ryhmän keskustelu, Tiira) (31.3.2015/KuhPe)

Otso Homeliuksen vapaapäivä voittoon Ahvenanmaalla

Ahvenanmaan perinteikäs pinnaralli taisteltiin raikkaassa koillistuulessa 21.3.2015. Voiton vei satakuntalaisenemmistöinen Otso Homeliuksen vapaapäivä (Petteri Mäkelä, Pasi Alanko, Jussi Mäkinen & Teppo Lehtola) ylivoimaisella lajimäärällä 82. Toiseksi tulleella Seagullsilla lajeja oli 77 ja kolmannen sijan ottaneella Team Ristisaarella 75. 
Päivän kokonaislajimäärä kipusi 110:een. Vaikka kevät onkin ollut aikaisessa, rallipäivänä muutto oli kylmän sään ja koillistuulen ansiosta seis. Päivän parhaita lajeja olivat mm. vain yhden joukkueen havaitsema muuttohaukka, useat lyhytnokkahanhet, pikkujoutsen, 11 vuorihemppoa, merisirri sekä niin ikään yhden ryhmän ilmoittama jääkuikka. (23.3.2015/KuhPe)

Bongariliiton 30-vuotisjuhla

Bongariliitto vietti 30-vuotisjuhliaan 14.3.2015 lauantaina Hotelli Presidentissä Helsingissä. Juhlissa esitelmöi englantilainen lepinkäis"guru" Tim Worfolk, joka valaisi lepinkäisryhmän pikku-punapyrstö-siperianlepinkäiset määritystä - tai sitten sekoitti päitä entisestään.

Toisena esiintyjänä oli lintukuvaaja Arto Juvonen.

Iltajuhlassa syötiin ja juotiin hyvin, kuultiin puheita ja laulua sekä Karno Mikkolan kuvallinen muistelmaesitelmä. Lisäksi yllätysvieraana esiintyi Uku Paal kertomalla "Vastarannan bongareista", eli Viron bongausmeiningistä. Tunnelma oli koko päivän positiivisen mukava ja leppoisa. Muutamia valikoituja kuvia Facebookissa (15.3.2015/KuhPe)
RK hyväksyi pikkukanadanhanhen A-kategoriaan

Rariteettikomitea kokoontui 7.–8.3.2015. Kokouksessa hyväksyttiin Suomessa tavattujen luonnonvaraisten lintulajien luetteloon uudeksi lajiksi pikkukanadanhanhi Branta hutchinsii (Parikkala 1.–4.5.2013). Havainto koski nimialalajin hutchinsii yksilöä ja RK päätti sijoittaa havainnot tästä taksonista (alalajista) kategoriaan A. (lähde: BirdLife.fi/RK tiedottaa) (9.3.2015/KuhPe)


Yhdeksän punapäänarskun parvi

Muuramesta löytyi sunnuntaina 8.3. ennätyssuuri punapäänarskuparvi (Netta rufina). Sen lisäksi että Nettaporukka on ennätyksellisen suuri, on se myös ennätysaikainen (8.3.2015/KuhPe)

Salossa keltahemppo helmikuussa

Salon Halikonlahdella on keltahemppo (Serinus serinus) joka varmistui 21.2.2015. Lintu on ollut paikalla ainakin pari päivää, mutta sitä ei oltu nähty vielä kunnolla. Keltahemppo on talviaikaan harvinaisuus, josta ei ole kautta aikain talvikauden havaintoja kuin tiettävästi toistakymmentä. 2000-luvulla Serinus on havaittu kolmesti, joulukuun alkupuolella. Salon lintu lienee Suomen vasta kolmas helmikuinen (lähde: Tiira) (21.2.2015/KuhPe

Suomen 12. arokiuru Maskussa

Maskusta löytyi 8.2.2015 Jyrki Kuuselan toimesta arokiuru (Melanocorypha calandra). Lintu tuli julkisuuteen 10.2., ja sitä oli alkuun pidetty kiuruna. 

Kyseessä on Suomen 12. havainto. Laji on viimeksi tavattu Suomessa keväällä 2010, Pellossa, ja sitä ennen vain kerran 2000-luvulla - marraskuussa 2007 Porissa. Kahdesti on tehty talviaikainen havainto, joulukuussa 1993 Joensuussa sekä talvehtiva lintu 1993-1994 Köyliössä. Köyliön arokiurun saalisti varpushaukka helmikuun alussa. Viime aikoina on uumoiltu, että kaakosta saattaisi eksyä Suomeen jotakin parempaa, koska ilmavirtaukset ovat olleet siihen otolliset. Nyt voisi olla sen mustakiurun paikka (toim. huom.) (Lähde: birdlife.fi) (10.2.2015/KuhPe)


Haminan mustakaularastas herättää kysymyksiä

Haminassa talvehtiva mustakaularastas (Turdus atrogularis) ei ole kovinkaan yksiselitteisesti määritettävissä. Punakaularastaan (T. ruficollis) tai risteymän mahdollisuutta ei kukaan maastotuntomerkkien tai kuvien perusteella voi poiskaan sulkea. Pohdintaa Birding Frontiersin blogissa. (2.2.2015/KuhPe)Haminan kaularastas aiottiin pyydystää rengastusta varten 4.2., mutta lintuapa ei enää löytynytkään. Tätä kirjoitettaessa lintua on etsitty parin päivän ajan, mutta uusia havaintoja ei ole tullut (6.2.2015/KuhPe)

Sauvon isohaarahaukka siirtynyt Taivassaloon


Sauvossa ilmoitettiin nähdyn isohaarahaukka ensimmäisen kerran 15. tammikuuta ja seuraavan kerran lintu näkyi 18. tammikuuta. Seuraavana päivänä 19.01. paikalla kävi useita harrastajia, jotka kaikki taisivat onnistuneesti nähdä tämän suurharvinaisuuden, jonka bongaus on aina haastavaa. Lintu on nähty samoilla paikoilla mutta aina liikkuvana, toisin kuin Nakkilassa viime joulukuussa, jossa lintu viihtyi niin paikallisena, että sitä oli kahden viiikon ajan melko helppo nähdä määrätyistä paikoista.

Tämä vaikuttaa olevan sama yksilö, mikä oleskeli Nakkilassa. 

Sauvossa on kuulemma paljon kettuhaaskoja ja nyt on lisäksi menossa kauriin metsästys, jonka ansiosta metsiin jää linnulle syötävää. 

20. tammikuuta Sauvossa oli puolensataa harrastajaa toiveikkaana niillä paikoilla, missä lintu oli edellisenä päivänä nähty hyvin mutta nyt sitä ei havaittu koko päivänä. Odotamme positiivisia päivityksiä. 

(21.01.2015/kemol)

Linnusta ei toistaiseksi ole saatu uutta havaintoa. Tänään 24.01. paikalla oli harrastajia sitä etsimässä tuntikausia mutta turhaan. 

(24.01.2015/kemol)

Milmil ilmoitettiin tänään 26.01. Taivassalosta eli se on jo siirtynyt kovasti suuntaan NW ja oli matkalennossa. Sauvossa sitä on enää turha etsiä. 

Ehkäpä huomenna spondesti jo Uusikaupungissa. 

(26.01.2015/kemol)

Lintu oli mukavasti nähtävissä pitkän aikaa Taivassalon Uurnassa 27.01 mutta ei löytynyt enää seuraavana päivänä 28.01. 

Jälleen odotamme positiivisia päivityksiä tai nyt jo hälyjä. 

(30.01.2015/kemol)


Haminasta löytyi mustakaularastas

Haminasta löytyi naaraspukuinen mustakaularastas 21.1. pihlajien kimpusta. Löytäjä Eero Hietanen polkaisi havainnollaan näin ollen löytäjäkisan 2015 mukavasti käyntiin (21.1.2015/KuhPe).

Tampereen jallu on yleisönähtävyys

Tampereella, Iidesjärven länsipäässä Viinikanojalla on jo jonkin aikaa kalastellut jalohaikara. Pirkanmaan alueen ensimmäinen talviaikainen jallu viihtyy joessa asutuksen liepeillä, eikä juurikaan välitä ihmisistä. Tampereen jalohaikara on päässyt odotetusti lehtiin ja muihin medioihin. 

Ensimmäisen kerran lintu nähtiin Lempäälässä tammikuun alussa, sen jälkeen siitä on useita havaintoja Tampereen seudulta. Kuvia linnusta löytyy Tarsigerista ja Bongariliitto-nimisen Facebook-ryhmän sivulta (16.1.2015/KuhPe).


Hyviä ekaekaa-lajeja ympäri Suomea

1.1. pitää perinteisesti bongarit liikkeellä. Tällä kertaa halutuimpia lajeja olivat mm. Hailuodon mustakurkkurautiainen, Kolarin valkopäätiainen, Porin isosirri, Uudenkaupungin tulipäähippiäiset, ja vaikkapa Heinolan lapasorsa. (1.1.2015/KuhPe)

Tulosta sivu