Kirjaudu PinnariinJos et ole aiemmin kirjautunut Pinnariin, sinun pitää ensin rekisteröityä. Pinnarin käyttäjiksi voivat rekisteröityä vain Bongariliiton jäsenet. Jos kuulut Lintutiedotukseen, kirjoita rekisteröitymislomakkeelle sama käyttäjätunnus.kontiki_banneri_romania_2019

FennicaBongariliittover2

Etusivu » News! » Suomi » 2014

Vuoden 2014 tiedotteet SuomestaKolarissa valkopäätiainen - vaiko risteymä?

Kolarin Kurtakosta joulun alla löytynyt valkopäätiainen (Parus cyanus) herätti alkuun kysymyksiä risteymän mahdollisuudesta - niin kuin moni muukin Suomessa nähty valkopäätintti.

Suomesta lienee 29 RK:n hyväksymää havaintoa valkopäätiaisesta vuodesta 1973 lähtien. Lajimääritys vaatii tarkkuutta; pään värityksen ohella valkoisen määrä pyrstössä, isoissa ja käsisiipien peitinhöyhenissä ovat oleellisimpia tuntomerkkejä.

Kuvia Kolarin linnusta, sekä esim. Kuusamon risteymäksi tuomitusta linnusta 2007 löytyy myös Tarsigerista. (14.1.2015/KuhPe)

parcya2

parcya3

parcya4
Kuvat: Joni Raivio


Mustakurkkurautiainen Hailuodossa

Vuosi lähenee loppuaan ja lajit kovenevat :) Hailuodon Marjaniemestä löytyi talviruokinnalta 8.12. Suomen kymmenes mustakurkkurautiainen (Prunella atrogularis). Linnun löytäjä sai kuvia linnusta pari päivää löytymisen jälkeen, jolloin tieto linnusta levisi tietoisuuteen. Tätä kirjoittaessa, 13.12. lintu on edelleen paikalla ja bongattavissa. (13.12.2014/KuhPe)


Isohaarahaukka Nakkilassa

Marraskuun viimeisenä päivänä Nakkilan Leistilänjärveltä löytynyt isohaarahaukka (Milvus milvus) pysytteli talvi- ja kuukausipinnamielisten iloksi joulukuun puolelle. Paikalla oli 1.12. paljon ihahaa-staijareita, ja lintu näyttäytyi hienosti. Mikäli havainnot tammi-helmikuussa 2013 Lounaisrannikolla ja Ahvenanmaalla leijailleesta isohaarahaukasta lasketaan yhdeksi ja samaksi yksilöksi, kyseessä on Suomen kautta aikain toinen talviaikainen havainto. Helmikuussa 1949 Kalajoelta on löytynyt ammuttu lintu... 
Nakkilan Milkkarista on kuvia ja videota Bongariliiton Facebook-sivuilla.
Muita ihan mukavia joulukuun ekan lajeja olivat leveäpyrstökihut Asikkalassa ja Oulussa sekä Rissat Parikkalassa ja Mikkelissä. (Lähde: Tarsiger) (1.12.2014/KuhPe)


Isolepinkäinen (Lanius e. sibiricus) Säpissä

17. marraskuuta löytyi Luvian Säpistä sibiricus-alalajin isolepinkäinenSibiricus-ryhmän isolepinkäisistä ei ole koko WP:n alueelta tiettävästi kuin kaksi aiempaa hyväksyttyä havaintoa. Norjasta yksi havainto, ja Suomen ainoa RK:n hyväksymä havainto koskee isolepinkäistä Lanius excubitor sibiricus/borealis/invictus Turusta maaliskuussa 2000. Lisäksi Suomessa on havaittu viime vuosina muutamakin sibiricus, joiden määritys on syystä tai toisesta pöydällä. Azoreiden Corvolla havaittiin tänä syksynä samaan ryhmään kuuluva borealis-alalajin lintu. Isolepinkäisryhmän määritys- ja taksonomiaproblematiikka on monimutkainen vyyhti. Kuvia linnusta on Tarsigerissa (17.11.2014/KuhPe)


Lokakuu oli melkoisen vaisu

Lokakuu 2014 ei tarjonnut suuria yllätyksiä raririntamalla. Suurinta huomiota kuun harvinaisuuksista olivat varmasti suulat, joista Kanta-Hämeen nuorukainen valitettavasti menehtyi hoitoon pääsystä huolimatta. Ruskouunilintuja havaittiin neljä, toistaiseksi ainoa kashmirinuunilintu piipahti Utössä, mongoliankirvinen nähtiin sekä Utössä että Kirkkonummen Rönnskärillä, taigakirvisiä tuli tietoon neljä yksilöä. Pikkukanadanhanhi viihtyi alkukuusta Tohmajärvellä ja siperiankurmitsa kahlaili Yyterissä. Viitatiaisilla voisi uumoilla olevan jälleen pientä liikehdintää, ja samaa voisi sanoa tunturipöllöistä. (30-10-2014/KuhPe)


Kanta-Hämeen suula pääsi hoitoon, mutta kuoli

Hämeenlinnan-Hattulan vesillä jo lokakuun toisesta päivästä lähtien paikallisena pyörinyt suulanuorukainen löytyi 12.10. huonossa kunnossa heinikosta. Bongarit näkivät linnun rantautuneen ja kömpivän maalle. Kovia kokenut suula joutui aiemmin lokakuussa merikotkan hyökkäyksen kohteeksi. Mahdollisesti myös se on heikentänyt linnun kuntoa. Lintu saatiin bongarien toimesta laatikkokuljetuksella Markku Alangon hoiviin ruokittavaksi ja hoitoon. (13.10.2014/KuhPe)

Hoitoon pääsystä huolimatta suula kuoli 16.10. (Päivitys 16.10.2014/KuhPe)

Suulia liikkeellä

Suomessa on viime päivinä päästy ihailemaan harvinaisen paljon suulia (Morus bassanus). Yhteensä suulia on havaittu ainakin viisi. Lappeenrannan Joutsenossa nähtiin nuori lintu 12.9., Kouvolasta ilmoitettiin esiaikuinen syyskuun lopussa, Haminassa muutti suula 1.10. ja Kanta-Hämeen selillä (Hämeenlinna-Hattula-Pälkäne-Valkeakoski) pyöri parin päivän ajan bongattavissa ollut komistus 2.-3.10. Viimeisin suula toteutti Asikkalan Pulkkilanharjun sitkeiden staijarien pitkäaikaisen haaveen ohittamalla havainnoijat lähietäisyydeltä 4.10. sunnuntaina. Harjun lintua oltiin vastassa Lahdessa, mutta lintu valitsi toisen reitin. (4-10-2014/KuhPe)


Myrskylintu vilahti Mustasaaressa

Muuttava vaalean muodon myrskylintu havaittiin Mustasaaren Västra Norrskärillä 29.9. Tilanne oli nopea, ja havainto jäi yhden havainnoijan iloksi. Havainto oli Suomen 32. ja 6. 2000-luvulla (Lähteet: Lintutiedotus, Tiira ja Tarsiger) (29-9-2014/KuhPe).


Leveäpyrstökihuilla syyskuinen huippuesiintyminen

23. ja 24.9. Suomessa on nähty kovien pohjoistuulien saattelemana hurja määrä muuttavia leveäpyrstökihuja. Eniten lintuja on muuttanut Itä-Suomessa - mm. Joensuussa, Kontiolahdella sekä Kuopiossa, mutta myös Päijänteellä ja etelärannikolla. Myös Norjassa, Gamvikissa, Slettnesissä on ynnätty ennätyksellistä lepymuuttoa viime päivinä.

Viikonloppuna 28.-29.9. meno muuttui entistä hurjemmaksi; muun muassa Päijänteellä, Asikkalan Asikkalanselällä pyöri parhaimmillaan 11 nuorta leveäpyrstökihua ja Kuhmoisten Tehinselällä 6 lintua (Lähde: Lintutiedotus ja Tiira) (24.9.2014/KuhPe, muokattu 29.9.)


Kenttäkerttusen pesintä onnistui

Kristiinankaupungin Skaftungissa todettu kenttäkerttusen (Acrocephalus agricola) pesintä onnistui; 26.7. nähtiin ainakin kolme maastopoikasta, joista kaksi rengastettiin. 

Lähteet: Lintutiedotus. (26-7-2014/KuhPe)


Kenttäkerttusen pesintä todettiin Kristiinankaupungissa

Kristiinankaupungin Skaftungissa todettiin kenttäkerttusen (Acrocephalus agricola) pesintä. Kyseessä on Suomen toinen pesintä, ensimmäinen löytyi 1991 Salon Halikosta. Yhteisbongaus paikalle järjestetään lauantaina 19.7.

Lisätietoja ja lähteet: Lintutiedotus, Bongariverkko ja Tarsiger. (17-7-2014/KuhPe)


Heinäkuu vaihtui rauhallisesti

Kylmä kesäkuu ei antanut paljon bongattavaa, saati uutisoitavaa. Mittumaarin tienoon jälkeisistä harvinaisuuksista mainittavimmat lienevät Oriveden etelänsatakieli, Inkoon (11) ja Helsingin (3) ruostesorsaparvet 28.6., viirusirkkalinnut Joensuussa, Lieksassa, Tohmajärvellä ja Kristiinankaupungissa, palsasirri Kontiolahdella sekä vaikkapa mustaotsalepinkäinen Hämeenkoskella. Lemillä ilmoitettiin nähdyn siperiankurmitsa heinäkuun 2. (KuhPe/4.7.2014)


Rarivirtauksia

Kaakkoiset virtaukset eivät ole tuoneet Suomeen superrareja, mutta 6.6. Löytyi Porista paksujalka ja Lågskäriltä kenttäkerttunen. Käärmekotka ilmoitettiin Oulusta 4.6. Pikkukultarintoja on havaittu tähän mennessä kolmattakymmentä yksilöä (Lähde: Tarsiger) (06-06-2014/KuhPe)


Kesäkuu vaihtui ilman tosiharvinaisuuksia

Vaikka toukokuussa oli otollisia itäisiä/kaakkoisia virtauksia, mitään hälyttävää ei raririntamalla tapahtunut. Mukavaa kaakkoista "pikkuharvinaisuus"-tason lajistoa havaittiin Suomessa: jalohaikaroita, lampivikloja, pikkuhuitteja, pikkukultarintoja, sepeltaskuja, punakottaraisia ja valkosiipitiiroja. (Viimeksi mainittuja havaittiin naapurissamme Ruotsissa suuria määriä. Naapurimaita hemmoteltiin myös aasiankiitäjillä, eikä laji taaskaan eksynyt Suomen puolelle havaittavaksi saakka. Ruotsalaiset saivat ihmetellä myös mm. aavikkohaukkaa ja sinirastasta).

Kaakkoisista virtauksista kertonee myös viitakerttusten runsas määrä.

Toukokuun loppupuolen - kesäkuun alun parhaimmistoa edustivat Liminganlahden hietatiira, Helsingin amerikantavi, Jurmon rusorintakerttu ja etelänsatakieli sekä Rauman naaraspukuinen mustapää-/ruskopääsirkku. (03-06-2014/KuhPe)


Hietatiira taas Liminganlahdella

Hietatiira ilmestyi lentelemään Limingan Lumijokisuulle jälleen 15.5. Lintu havaittiin Virkkulan tornista. Voisi puhua jo hietatiiran vakiopaikasta, sillä laji on ilmaantunut paikalle jo viitenä vuonna perättäin. Liminganlahden viiden havainnon lisäksi hietatiira on havaittu Suomessa vain kahdesti vuonna 1988 - Ahvenanmaan Eckerössä ja Kirkkonummella. (Lähteet: Lintutiedotus & Tarsiger) (15.5.2014/KuhPe)


Suomen toinen munkkikorppikotka Lappeenrannassa

Lappeenrannan Joutsenon Myllymäessä ilmoitettiin nähdyn ja kuvatun munkkikorppikotkan 10.5. matkalla NW klo 11.30. Suomen toisen munkkikorppikotkan havaitsi ja kuvasi Lintutiedotuksen mukaan Veli-Pekka Lehtonen. Kuva nähtävissä Tarsigerissa (11.5.2014/KuhPe)


Muutama "pikkurari" toukokuun 1. viikolla

Suomessa vallitsi toukokuun ensimmäisellä viikolla kylmä sää. Joitakin harvinaisuuksia bongareille kuitenkin suotiin. Espoossa havaittiin vapun koleudessa mustajalkatylli ja Kotkassa lyhytvarvaskiuru. 3.5. muutti niin ikään Kotkassa esiaikuinen suula ja Uudessakaupungissa nähtiin rusorintakerttu. Ruostepääskyjä ilmoitettiin Varkaudesta ja Ruovedeltä. Perjantai 9.5. oli Lågskärillä mukava päivä, kun saarelta löydettiin sekä mustanmerenlokki että keväällä kova hippiäisuunilintu. Muita lähipäivien parempia lajeja ovat olleet mm. sepelsiepot, lampiviklot ja mandariinisorsat (10.5.2014/KuhPe) 


Ruskosotka Porvoossa

Porvoon Stenbölessä havaittiin 23.4. Suomen kahdeskymmenes ruskosotka (Aythya nyroca) (Lähde: Lintutiedotus). Lähipäivinä muita kovia vesilintulajeja ovat edustaneet Raahesta löytynyt amerikanhaapana sekä Porin punapäänarsku. (23.4.2014/KuhPe)


Arotaskuja liikkeellä

Sunnuntaina 13.4. löydettiin Suomesta peräti kaksi arotaskua, molemmat sisämaasta. Laukaan Kangaskylän lintu oli Keski-Suomen ensimmäinen, kun taas Kärkölästä alunperin kivitaskulajina imoitettu, ja illalla kuvista määrittynyt isabellina oli Päijät-Hämeen toinen. (14-4-2014/KuhPe)


Porilaiset marssivat rallivoittoon

Ahvenanmaan perinteikäs ralli järjestettiin 29.3.2014 aurinkoisessa kevätsäässä. Voitto meni porilaiselle Asiatikat & Kurkkiva tylli -joukkueelle (Petteri Mäkelä, Jussi Mäkinen,Pasi Alanko ja Matti Mäkelä). Voitto irtosi huikealla lajimäärällä 103. Toiseksi paahtoi joukkue, jonka nimeä en edes yritä osata kirjoittaa: Aki Aintila, Ossi Nokelainen & Tuomas Syrjä, lajimäärällä 101. Kolmanneksi kiri viime vuoden voittajakaksikko Team Falcon (Yngve ja Samuel Jansson) lajimäärän ollessa 97. Päivän kokonaislajimäärä kipusi peräti 130:een. Mitään harvinaisuuksia ei havaittu, mutta pikkukivoja lajeja kuitenkin. Niistä mainittakoon vaikkapa useat pähkinänakkelit ja lyhytnokkahanhet, liejukana, vuorihemppo, iso merisirriparvi ja maaliskuussa mukavat mustakurkku-uikku ja tiltaltti. (31.3.2014/KuhPe)


ahvenanmaa 2014 IMG 4674
Asiatikat & Kurkkiva Tylli ja jäätävän hieno kotkapatsas.


Kaspiantylli Porissa maaliskuussa!

Porilainen Pasi Alanko avasi rarikevään lähes käsittämättömällä löydöllä: Suomen toinen kaspiantylli (Charadrius asiaticus) löytyi Porin Kyläsaaresta todella odottamattomaan vuodenaikaan 24.3.

Tätä kirjoitettaessa tilanne oli bongauksen kannalta huono; lintu oli noussut, ottanut korkeutta ja kadonnut näkemäesteen taa.

Edellinen - Suomen 1. - nähtin kesäkuun alussa 2005 Rovaniemellä. Ruotsissa lajia ei ole havaittu, Norjassa neljästi. Tänä talvena, tamikuussa kaspiantylli havaittiin Alankomaissa, Wissenkerkessä, ollen Hollannin 3. havainto. (24.3.2014/KuhPe)


Porin lintu siis katosi löytöpäivän iltana, eikä sitä etsinnöistä huolimatta löytynyt enää 25.3. Syy on ilmeinen, sillä Ruotsin Sandasjönistä, Hörningsholmista yhytettiin Ruotsin eka kaspiantylli ko. päivänä - niin ikään juhlapukuinen koiras. Kuva linnusta löytyy Roadrunnerin Facebook-sivulta. (25.3.2014/KuhPe)


Oriveden sepeltaskun alalaji varmistui

31.10-26.11.2013 Orivedellä viihtynyt sepeltasku on DNA-tutkimuksissa varmistunut stejnegeri-alalajin edustajaksi. Martin Stervanderin Lundin yliopistossa tekemät tutkimukset ovat varmistaneet, että lintu on stejnegeri. Tutkimuksesta ei vielä ole tarkempaa tietoa ja osa näytteistä on työn alla. Toistaiseksi koko stejnegeri-tietämys tuntuu perustuvan siihen yhteen filogeneettiseen tutkimukseen (Zink ym.), jonka mukaan stejnegeri olisi eriytynyt muista WP:n ja saarten pensastaskuista jo kauan ennen kuin nämä muut taskut eriytyivät toisistaan. 

Alalajin määrittämisestä on valmisteilla juttu kiinalaiseen aineistoon perustuen.

Tieto on tuore, eikä RK ole vielä käsitellyt havaintoa. Bongariliiton Uutiset seuraa tilannetta.


Kyseessä on vasta WP:n toinen ja Suomen ensimmäinen havainto tästä itäisestä taksonista.


Lisää juttua taskusta himopointsaaja-blogissa, ja Hollannissa tavatusta linnusta birdingfrontiers.com.


saxmauste
Sepeltasku, Saxicola maurus stejnegeri, Orivesi 7.11.2013.


(Kuva: Jani Vastamäki) (24.2.2014/kuhpe)


Vuosikirja tuli painosta

Vuosikirja 2013 putkahti painokoneesta ja lähtee postiin niin, että lehti on jäsenillä viikon 9 alussa.

(20.2.2014/kuhpe)


Nälkiintynyt Lunni löytyi Punkalaitumelta

Lunni (Fratercula arctica) löytyi 20.1.2014 Punkalaitumelta. Paavo Hällfors ja tyttärensä Viivi löysivät linnun autoa ajaessaan tien pientareelta. Lunni lämmitteli Hällforsseilla maanantaitai-iltaan asti, jonka jälkeen lintu vietiin Poriin.

Illan aikana lintua ruokittiin varovasti ensi alkuun katkaravun palasilla. Lintu painoi vain 300 g, eli oli selvästi alipainoinen. Lintu on viime kesänä syntynyt yksilö. Sukupuolta nuoresta linnusta ei pysty määrittämään.


Nyt lintua ruokitaan tasaisin välein, hiukan aina annosta lisäten. Vielä näin laihan linnun kanssa ei voi olla satavarma, jääkö se eloon. Vapauttamissuunnitelmat tehdään myöhemmin.


Kyseessä on Suomen 61. havainto lunnista. Joinakin vuosina juuri tällaisia, kovien pakkasjaksojen aikana Vienanmeren jäätymistä pakoon lähteneitä, heikossa hapessa olleita harhailijoita on löytynyt Suomesta. Esimerkiksi tammikussa 1999 tuupertuneita lunneja löydettiin tulipalopakkasessa Pieksämäeltä, Posiolta, Kuhmosta ja se kuuluisin Savonlinnan keskustasta, jossa sulaveteen siirretty raasu oli bongattavissa menehtymiseensä saakka. (22-1-2014/KuhPe)


Lunni kuoli ilmeisesti loisten vuoksi ma 17.02.2014.

(kemol/09.03.2014)


Leudon tammikuun harvinaisuuksia

Tammikuu on tarjonnut pimeyden piristeeksi mukavan määrän harvinaisuuksia. Kirkkonummen Pampskatanilla ihailtavana olleet pikkukajavat kirjautuivat monen  ekaekaa- ja tammikuun listoille, Porissa havaittiin 1.1. pikkuruokki, Eurassa oli parin päivän ajan bongattavissa tammikuussa tosikova merikihu, Säkylän kalasatamassa grönlanninlokki, Uudessakaupungissa meena-alalajin idänturturi, sekä kovimpana Köyliön Hallavaarassa Suomen ensimmäinen kumlieni-grönlanninlokki, joka ei kuitenkaan jäänyt paikalle bongattavaksi asti.

Lisäksi Suomessa on havaittu useitakin isolokkeja, eikä Imatran jalohaikarakaan ihan turha havainto ole. (13-01-2013/KuhPe).


Tulosta sivu