Kirjaudu PinnariinJos et ole aiemmin kirjautunut Pinnariin, sinun pitää ensin rekisteröityä. Pinnarin käyttäjiksi voivat rekisteröityä vain Bongariliiton jäsenet. Jos kuulut Lintutiedotukseen, kirjoita rekisteröitymislomakkeelle sama käyttäjätunnus.kontiki_banneri_romania_2019

FennicaBongariliittover2

Etusivu » News! » Suomi » 2013

Vuoden 2013 tiedotteet Suomesta


Porin samettipääkerttu viivytteli joulukuulle

Jo syyskuun lopulla Porin Reposaaresta löytynyt Suomen neljäs, ja ensimmäinen bongattavissa ollut samettipääkerttu (Sylvia melanocephala) on viivytellyt samalla paikalla hämmästyttävän pitkään. Samoissa tyrneissä viihtynyt kaukovieras pysyi kuin pysyikin paikalla joulukuun puolelle, ja moni kuittasi lajista komean talvipinnan. 
Myös Helsingistä 29.11. löytynyt aavikkotasku (Oenanthe deserti) näkyi joulukuun ensimmäisenä päivänä ollen Suomen toinen talviaikainen aavikkotasku. Edellinen mokoma löytyi Päijät-Hämeen LTY:n talvirallissa itsenäisyyspäivänä 2008. (01-12-2013/KuhPe)


Suomen 2. amerikankurmitsa Lumijoella

Suomen ensimmäinen amerikankurmitsa (Pluvialis dominica) yhytettiin Hailuodosta 18.10.2009. Samoilta suunnilta löytyi sunnuntaina 22.9. Suomen toinen, kun Lumijoen Lamunkarilla retkeilleet kuvaaja-lintumiehet löysivät 1kv linnun kahlaajaparvesta. Levoton lintu ei kuitenkaan tällä kertaa jäänyt bongattavaksi asti, kuten edeltäjänsä. Kuvia linnusta Tarsigerissa. (KuhPe/241013)


Suomen 1. sarasirkkalintu

Siikajoen Tauvon lintuasemalla rengastettiin 6.9. aamulla Suomen ensimmäinen sarasirkkalintu. Tämä odotettu laji on nähty Ruotsissa kerran-kaksi ja Norjassa peräti 17 kertaa, mikä kertoo lajin harhautumisreitistä idästä länteen.
(6.9.2013/KuhPe)


Suomen toinen pitkäkoipisirri

Illalla 2.7. tuli jäätävä Lintutiedotus-viesti: Pitkäkoipisirri, Pori, Kirrinsanta, Technipin allas. Hetkeä myöhempi viesti oli jo masentavampi: lähti mustaviklojen kanssa S. Lintu palasi vielä kerran myöhään illalla altaalle, mutta lähti reilun tunnin jälkeen lopullisesti jättäen valtaosan bongareista nuolemaan näppejään... Muutama päivä aikaisemmin tuo haavelaji havaittiin Norjan Nordlandissa. Tämän päiväinen Porin havainto on Suomen toinen. Edellisestä Kotkan havainnosta on vierähtänyt aikaa 30 vuotta! Amerikkalainen kahlaajalaji on koko WP:n alueella suurharvinaisuus.

Dokumenttikuva sirristä MäkPen blogissa: http://himopointsaaja.blogspot.fi/2013/07/pitkakoipisirri-stilt-sandpiper.html

(2.7.2013/KuhPe).


Kuusamon SM-lintumaraton


Perinteikäs Kuusamon SM-lintumaraton käytiin 14-15.kesäkuuta varsin sateisissa tunnelmissa. Sade haastoi mukana olleet 26 joukkuetta ja voittotulos jäi hankalan kelin johdosta alle 130 lajin. Mitallisijoille ylsivät seuravat joukkeet;


Doz K Hahn  128 lajia

Pentti Kallio, Kari Saarinen, Heikki Lokki, Antti Peuna ja Martti Heikinheimo


Lopen Uupuneet 114 lajia

Mika Teivonen, Arttu Valonen, Perttu Valonen ja Juha-Matti Valonen


Team-75 113 lajia

Kalle Larsson, Mika Korkki, Harry Nyström ja Jorma Vickholm


30-vuotis juhlakilpailussa havaittiin kaikenkaikkiaan 162 lajia. 


Voiton johdosta Doz K Hahn on nyt kaikkien aikojen menestynein joukkue 7 voitolla. Aikaisemmin menestyneimmän joukkueen mainetta sai kantaa joukkue nimeltä Kajaani, joka rallin alkuaikoina takoi hurjia tuloksia. Yksittäisen kisan lajiennätystä pitää edelleen hallussa Paras A-ryhmä (Mika Ohtonen, Aarne Ohtonen, Jouni Riihimäki ja Sami Tuomela) 136 lajilla, joka syntyi 2001. (Larka 18.6.2013)
Kenttäkerttunen Liperissä

Liperin Lautasuolla laulaa reviiriään kenttäkerttunen (Acrocephalus agricola). Vaikka laji on nähty Suomessa lähemmäs 50 kertaa, se on ollut bongattavissa erittäin nihkeästi. Valtaosa havainnoista on koskenut lintuasemasaarilla tai Espoon Laajalahden verkkopyynneissä saatuja lintuja. Samaiset viimeaikaiset itävirtaukset toivat Joensuuhun taigauunilinnun, joka on kesähavaintona vähintäänkin mielenkiintoinen. Lisäksi pikkukultarintoja on havaittu poikkeuksellisen lännessä. Mitähän kaikkea Suomessa oikeasti nyt onkaan? (KuhPe/12-06-2013)


Pikkukotkia, pikkutuulihaukka ym.

Helluntaipäivänä riitti säpinää etelärannikolla, kun Hangon Täktomilla havaittiin muuttava, Suomen neljäs pikkutuulihaukka ja Haminasta Virolahdelle seurattiin itään matkalla ollutta pikkukotkaa. Pikkukotkan perässä mentiin myös lauantaina 18.5., ja pennatuksia lienee ollut liikkeellä enemmänkin. Helluntain virtauksista kertoivat myös mm. lukuisat havainnot kattohaikaroista, Loviisassa nähty kapustahaikara sekä Joroisissa hetken piipahtanut pääskykahlaajalaji. (19.5.2013, KuhPe)


Hietakurki Pyhäjoella - katosi Kalajoella

Hietakurki (Grus canadensis) yhytettiin Pyhäjoen Välimaanperällä paikallisena kurkiparvesta aamulla 7.5.  Aamupäivällä klo 11.21 parvi nousi ilmaan ja hajaantui useaksi parveksi. Seuraava havainto tehtiin Kalajoen Mehtäkylältä, jossa canadensis nähtiin matkalla lounaaseen kahden kurjen kanssa. Viimeisin tieto tuli klo 16.43: Kalajoen Kaakkurinevan yli etelään lentänyt pieni kurki tavallisen kurjen seurassa, minkä jälkeen hietakurjesta sen enempää kuin pienestä kurkilajista ei ole havaintoja.

Kyseessä on Suomen toinen havainto. Hietakurki talvehti Espanjassa, ja lajia on osattu odottaa Suomeen uudelleen. (KuhPe/7.5.2013 klo 19.50)


Pikkukanadanhanhi löytyi Parikkalasta

Suomen ensimmäinen hutchinsii-alalajin pikkukanadanhanhi yhytettiin Parikkalassa hanhiparvesta 1.5.2013. Lisää kuvia Aaltojen blogissa.

(2.5.2013/KuhPe)


Utön Sepeltasku variegatus

26.4. Rarisaari Utöltä löytynyt kevään ensimmäinen sepeltasku omaa vahvasti itäisten variegatus -alalajin tuntomerkkejä. Alalajista ei ole aiemmin havaintoja Suomesta. Parhaana tuntomerkkinä on kivitaskumainen ja siis täysin erilainen pyrstön kuviointi kuin maurus/stejnegeri -ryhmän linnuilla. Variegatuksessa on potentiaalia splittiin, ja kaspiantaskuksi sitä jo moni tituleeraa.
Kuvia linnusta löytyy Jorma Tenovuon nettisivuilta.

(27.4.2013 KuhPe)


Ahvenanmaan rallissa selkeä voitto

ahvenanmaa2013
Team Falcon ja himoittu Åland Örn

Ahvenanmaan perinteisessä pinnakisassa rallattiin kauniissa säässä, mutta olosuhteet olivat ajankohtaan nähden melkoisen talviset. Ihmetystä aiheuttivat monien huhtikuun alun tyyppimuuttajien vähyys. Mm. räkättirastas, pulmunen ja töyhtöhyyppä olivat lähes kateissa. Ässien määrä 17 kpl kertoo omalta osaltaan juuri tästä (mm. västäräkki, rautiainen, piekana, metsäviklo ja lehtokurppa). Siitä huolimatta päivän kokonaislajimäärä 106 oli yllättävän suuri. Joukkueita osallistui tällä kertaa 13 joukkuetta ja rallaajia oli mukana napapiiriltä etelärannikolle ja Ahvenanmaalle. Ylivoimaisen voittajajoukkueen, paikallisen Team Falconin (Yngve ja Samuel Jansson) lajimäärä oli komeat 78. Kakkoseksi tulleet Kymenlaakson Team Ristisaari (Ari Vuorio & co.) repivät kasaan 74 lajia, ja kahden miehen keskisuomalaisryhmä Simunankosken 2-terähöylä (Tero Toivanen & Matti Häkkilä) kunnostautui kolmanneksi tasaluvulla 70 lajia.

Päivän parhaita lajeja olivat mm. hiiripöllö, ruskosuohaukka, maakotka, nokkavarpunen ja n. 80 parvi lapasotkia.

(KuhPe, 6.4.2013)


Talvihavainto isohaarahaukasta Ahvenanmaalta

 

Ahvenanmaan Eckerössä havaittiin 7.2.2013 isohaarahaukka (Milvus milvus). Sen jälkeen lajista on tehty helmikuussa kaksi havaintoa lisää, 9.2. Jomalasta ja 13.2. Lemlandista.


Tänä talvena isohaarahaukka on havaittu myös Paraisilla Jurmossa ja Utössä 3.1.2013.


(kemol/14.2.2013)(päivitetty: tirin/16.2.2013)

 

 


Tulosta sivu