Kirjaudu PinnariinJos et ole aiemmin kirjautunut Pinnariin, sinun pitää ensin rekisteröityä. Pinnarin käyttäjiksi voivat rekisteröityä vain Bongariliiton jäsenet. Jos kuulut Lintutiedotukseen, kirjoita rekisteröitymislomakkeelle sama käyttäjätunnus.kontiki_banneri_romania_2019

FennicaBongariliittover2

Etusivu » News! » Suomi » 2012

Vuoden 2012 tiedotteet Suomesta


Toinen aalto

Ns. toinen aalto poistumassa Utöstä kaksikymmentäneljä tuntia ilmoituksen "UUSI" jälkeen! Ainakin 114 bongaria kävi hoitamassa tämän tajunnanköyrijän vuorokaudessa ennen maailmanloppua 21.12.12 12.12. Hyvä me! Kuvassa Mikat ja Vesa, kaikki nousussa. Jussi Lindström/(PK/22.12.2012)
pasili toinen aalto

Kettusirkku Utössä

Suomen ensimmäinen, ja WP:n neljäs kettusirkku (Passerella iliaca) löytyi 20.12. rarisaarena tunnetusta Utöstä. Aiemmin tänä talvena sama laji oli bongattavana Viron Haapsalussa ollen siis WP:n kolmas havainto. Kuva lajista toistaiseksi ainakin Tarsigerissa. (PK/20.12.2012)

Amerikanmustalintu vuodelta 1926

Kari Kaunisto ja Ari Karhilahti löysivät Turun Yliopiston Eläinmuseolla työskennellessään lintukokoelmista amerikanmustalinnun (Melanitta americana), joka oli saatu 16.5.1926 Kökarista. Havainto on näin ollen Suomen ja Euroopan ensimmäinen.

Lisää asiaa ja kuvia: www.käpykaarti.net


Suomen toinen rama

Porvoon Söderskärillä alunperin vaaleakultarintana ilmoitettu Iduna osoittautui tarkemman tutkiskelun tuloksena 3.10. Suomen toiseksi aavikkokultarinnaksi (Iduna rama), mikäli havainto hyväksytään. Hiljattain pikkukultarinnasta omaksi lajikseen erotettu kaukovieras havaittiin ensimmäisen kerran Ahvenanmaan Signilskärillä 1997. Kuvia Söderskärin ramasta Tarsigerissa.


Suohaukkamysteeri Padasjoella

Kuvaajaharrastaja Erik Jokinen kuvasi Padasjoen Arrakoskella 26.8. poikkeuksellisen näköisen ruskosuohaukan, joka tämän hetken (1.9. klo 04.00) valossa on saanut kommentteja jotka puoltaisivat tuntomerkkien viittaavan siperiansuohaukkaan (Circus spilonotus). Laji olisi uusi sekä Suomelle että WP:lle. Uutinen elää uusia kommentteja odotellessa...


Valkokurkkusirkku risteilyllä!

Uima-altaan istutuksilla piileskellyt Valkokurkkusirkku (Zonotrichia albicollis) yllätti Itämeren risteilyllä lomailleen Steve Copseyn. Katetulla (ja avattavalla) uima-allasosastolla viihtynyt lintu on pysytellyt laivalla koko risteilyn ajan 7.8.2012 alkaen. Matkan aikana lintu on vieraillut mm. Tukholmassa, Helsingissä, Pietarissa ja Tallinnassa. Laji on aiemmin havaittu Ruotsissa vain kerran, Suomessa kolmesti, ja Venäjälle sekä Virolle kyseessä olisi ollut uusi laji.

Jewel of the Seas -alus saapui Helsinkiin jälleen 24.8., jolloin seilorisirkun bongausta suunniteltiin. Laivalle ei ollut pääsyä. Alkuperäinen stoori löytyy täältä: http://www.surfbirds.com/community-blogs/amigo/2012/08/21/white-throated-sparrow-in-the-baltic-sea/


Ruusulokki Kuortaneella

2 kv ruusulokki (Rhodostethia rosea) pelmahti bongattavaksi Kuortaneelle 4.6.2012. Lintu oli paikalla aamun ja aamupäivän, jonka jälkeen sen havaittiin lähtevän länteen. Havainto on Suomen kahdeksas. Edellisen kerran kaunis arktinen lokki havaittiin Suomessa 2007 Lappeenrannassa. Lisää kuvia linnusta Tarsigerissa.


Suomen 2. kyhmypilkkasiipi

Kyhmypilkkasiipi (Melanitta deglandi) havaittiin Hangon lintuasemalla 27.5. jolloin koiras alalajia stejnegeri ohitti niemen miehittäjien riemuksi. Lintu nähtiin uudelleen 29.5. samalla paikalla ja seuraavaksi aamuksi 30.5. järjestettiin yhteisbongaus aamuneljäksi. 

Paikalle ilmaantui hiukan toista sataa bongaria ja kuuleman mukaan aavistuksen epäuskoisissa tunnelmissa riemu vihdoin repesi klo 5:57 linnun ohittaessa havaintopaikan lähietäisyydeltä ja kadoten suuntaan NNW

Moni siis onnistui deglandin hoitamaan - moni taas ei.


Suomen ensimmäinen kyhmypilkkasiipi löytyi Kemiöstä 1996, jolloin se oli vasta kolmas havainto WP:ltä. 


Kaukasianuunilintu (P. nitidus) Suomelle uusi laji

Lemlandin Lågskärillä kuvattiin 20.5. idänuunilintu, joka määritettiin kuvista seuraavana yönä kaukasianuunilinnuksi (Phylloscopus nitidus). Tämä aiemmin idänuunilinnun alalajina pidetty laji on Suomen ensimmäinen laatuaan, mikäli RK hyväksyy sen kuvan ja kuvauksen perusteella. Linnusta on kuva Tarsigerissa, ja Tarsigerin Lågskär-blogissa on tilanteesta lisää tarinaa.


Mustakaulauikkuja ympäri Suomea

Huhti-toukokuussa on tehty Suomessa jo viisi mustakaulauikkuhavaintoa; Mäntsälässä, Jalasjärvellä, Siikajoella, Kouvolassa ja viimeisimpänä Ylivieskassa. Mitkä linnuista sitten koskevat mahdollisesti samoja yksilöitä, tai se, paljonko niitä oikeasti Suomessa on, jää nähtäväksi. Mutta selvä invaasioluontoinen esiintyminen lajilla on joka tapauksessa havaittavissa. 
Tämän vuoden viiden havainnon lisäksi 2000-luvulta on Suomesta vain neljä havaintoa, ja yhteensä mustakaulauikku on havaittu maassamme 32 kertaa.  


IMG 1258 web
Mustakaulauikku Ylivieskassa (Tero Linjama)


Pikkukiuru Loviisassa

Pikkukiuru on ollut bongattavissa Loviisassa, Haravakylän lintutornilla 4.-5.5. Pikkukiuru on Suomessa suurharvinaisuus. Loviisan havainto on maan neljäs. Aiemmin pikkukiuru on havaittu vuonna 2004 Hailuodossa, 1975 Järvenpäässä ja 1962 Turussa. Kuvia linnusta Tarsigerissa.


Kuva: Olavi Kemppainen


Arohyyppä Jokioisissa

Idänturturin ohella kevään eka tosikova löytyi 20.4.2012 Jokioisten Lintupajusta. Lintu oli löytöpäivänään hyvin bongattavissa. Linnun löysi Juha Oravainen. Kyseessä on Suomen 9. arohyyppä. Viime vuonna 2011 laji nähtiin Suomessa kahdesti.


Isomiinus tiukasti voittoon Bongariliiton pinnarallissa Ahvenanmaalla

Ahvenanmaalla rallattiin jälleen 31.3. keväisissä maisemissa, mutta hyisen talvisissa sääolosuhteissa. Tuuli oli kovaa mutta kylmää ja osan päivää harrastustoimintaa haittasi taivaalta vaakasuorassa piiskaava lumiräntä.
Yhteensä päivän aikana havaittiin 128 rallilajia. Kärjessä oli tiukkaa. Voiton vei 93 lajilla joukkue Isomiinus (Jukka Hintikka, Janne Koskinen, Antto Mäkinen ja Timo Janhonen), toiseksi tulivat paikallisjoukkue Team Falcon 2.1 (Yngwe ja Samuel Jansson) lajimäärällä 92 ja kolmansiksi sisämaan vakiovieraat Laukaan Palomiehet (Pekka Kyllönen, Petri Willman ja Petri Kuhno) 91 lajilla + yhdellä ässällä sekä Rillirobotit (Tero Toivanen, Janne Kilpimaa ja Matti Häkkilä) niin ikään 91 lajilla mutta ilman ässiä.
Jo edellisenä päivänä Saltvikista seitsemän lajin hanhiparvesta löytyneen eskimohanhen lisäksi rallin parhaita lajeja olivat mm. jalohaikara, Suomen tiettävästi toinen maaliskuinen mustakurkku-uikku, kyhmyhaahka, muuttohaukka, kirjosiipikäpylintu, sääksi, kaulushaikara, useat maakotkat ja merisirrit.
åland ralli voittajat2012
Himoittu kotkapysti meni tällä kertaa joukkueelle Isomiinus 93 lajilla.

Bongariliiton rallin yllätys - Eskimohanhi (Anser rossii) Saltvikissa

Ahvenanmaan ralliin laivamatkalla olleet ornit saivat 30.3. puhelimiinsa Lintutiedotusviestin paikallisesta Lumihanhesta Saltvikin Haagassa - eli juuri siellä, minne oltiin matkalla. Linnun olivat löytäneet Björn Andersson, Samuel Jansson ja kumppanit. Paikan päällä valkoisen muodon hanhi kuitenkin osoittautui Suomen toiseksi eskimohanheksi. Toistaiseksi laji tulkitaan E-kategoriaan kuuluvaksi, mutta komeasta renkaattomasta yksilöstä on hyvä odotella nojatuolipinnaa.


Copyright: Petteri Mäkelä
Copyright: Petri Kuhno


AERC tarjoilee "nojatuolipinnoja" mustapäätaskuista (Saxicola maurus, Saxicola rubicola)

AERC TAC:n julkaistua uusia päivityksiä myös Suomen lajilista kokee muutoksen eli mustapäätasku jakautuu kahdeksi lajiksi: mustapäätasku Saxicola rubicola ja idänpensastasku Saxicola maurus. Kts. RK:n tiedote.

Näin Suomessa hyväksytysti tavattujen lintulajien määrä nousee lukuun 466. Pinnariin on jo tehty muutosta vastaava päivitys. Nyt käyttäjien on tehtävä korjauksia niihin listoihin joilla ko. laji/lajit ovat.

Tulosta sivu